Veelgestelde vragen over camperreizen

Veelgestelde Vragen

 
Algemene vragen

Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?

A: De vrijheid die een camper u biedt is niet te evenaren. U hebt altijd alles bij de hand, een hapje en een gekoeld drankje onderweg, maar ook een toilet en natuurlijk uw slaapplaats. U stopt waar u dat wilt en overnacht op de mooiste plekken midden in de natuur. In de ochtend stapt u de camper uit en kunt u heerlijk in de frisse buitenlucht ontbijten. In de avond zit u tot in de late uurtjes buiten voor uw camper bij de barbecue of bij een kampvuur. Zeg nou zelf, daar kan toch een vakantie met de auto niet tegenop?

Q: Hoe ver vooraf dien ik een camperreis te boeken om voordelig uit te zijn?

A: Dit is afhankelijk van uw bestemming. Vanaf mei/juni kunt u reserveringen maken voor vertrekken vanaf maart het volgende jaar tot april het jaar daarop naar de Amerika en Canada. Vanaf oktober/november kunt u reserveringen maken voor vertrekken vanaf maart het volgende jaar tot april het jaar daarop naar Australië en Nieuw-Zeeland. Voor Zuid-Afrika kunt u ongeveer vanaf november reserveringen maken voor vertrekken vanaf maart het volgende jaar tot april het jaar daarop. Op dat moment zijn alle vroegboekkortingen bekend, en deze lopen vaak hoog op wanneer u reserveert vóór december of zelfs eerder. Het is dus aan te raden om zo vroeg mogelijk uw reservering te maken om op die manier velen honderden euros voordeel te ontvangen.

Q: Er zijn zoveel camperverhuurders, welke past het beste bij mijn wensen?

A: Wij werken samen met meer dan tachtig verhuurders wereldwijd. Per bestemming heeft u dan ook vaak veel verschillende verhuurders waar u uit kunt kiezen.
Wij beoordelen alle camperverhuurders op basis van onder andere kwaliteit, leeftijd van de campers en serviceniveau. Afhankelijk daarvan classificeren wij camperverhuurders als premium, goed, basis, budget of backpacker kwaliteit. Tevens beoordelen reizigers van Camper.nl ná hun camperreis de verhuurder waarmee zij gereisd hebben. Zo kunt u voor uzelf bepalen welke verhuurder aansluit op uw wensen. Twijfelt u? Vraag ons dan om advies, wij helpen u graag met het maken van een goede keuze.

De classificaties zijn als volgt:

Premium: Campers van de beste kwaliteit, die motorisch en qua inrichting in uitstekende staat zijn met degelijke afwerking en luxe faciliteiten. De verhuurmaatschappij verleent uitstekende persoonlijke service en zorgt dat de vloot jong blijft door regelmatige vernieuwing.

Voor de reiziger die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de camper en rekent op een persoonlijke uitstekende service voor, tijdens en na de reis.

Goed: Campers die nieuw tot maximaal enkele jaren oud zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De campers zijn degelijk afgewerkt. Men kan rekenen op een goede service van de verhuurmaatschappij voor en tijdens de reis.

Voor de reiziger die een goede prijs/kwaliteitverhouding van camper en service belangrijk vindt.

Basis: Eenvoudige campers die motorisch in goede staat zijn. Er is geen garantie op de leeftijd van deze campers en kunnen nieuw tot meerdere jaren oud zijn. De kwaliteit van de inrichting is eenvoudig en de oudere types kunnen een verouderd interieur hebben. Gebruikssporen zijn in dat geval geen uitzondering. De service van de verhuurder is minder persoonlijk.

Voor de reiziger waar de prijs de doorslag geeft en weinig waarde hecht aan de leeftijd/interieur van de camper of persoonlijke service.

Budget: Low-cost campers met beperkte uitrusting, zonder luxe faciliteiten. Deze campers zijn in de meeste gevallen meerdere jaren in de verhuur en kunnen zichtbare gebruikssporen hebben aan binnen- en buitenkant. Er staat in de meeste gevallen een aanzienlijke hoeveelheid kilometers op de teller. De service is minder persoonlijk.

Voor de reiziger die zich bewust is van het feit dat de campers in deze categorie intensief gebruikt zijn en hier geen moeite mee heeft. De lage(re) prijs is doorslaggevend. Bij eventuele problemen het geen punt vindt zelf actief te moeten optreden in overleg met de verhuurder.

Backpacker: De camper(busjes) hebben een eenvoudige uitstraling zonder luxe faciliteiten en kunnen in de praktijk al wat ouder en/of intensief gebruikt zijn. De kwaliteit is van een lagere standaard en de inrichting soberder dan u van een camper uit ons reguliere camperaanbod kunt verwachten. Per verhuurder kan de kwaliteit verschillen.

Deze over het algemeen simpele camper(busjes) zijn geschikt voor de rugzaktoerist met een beperkt budget. Dit type camper is niet geschikt voor de gemiddelde campertoerist en is per definitie geschikt voor de genoemde doelgroep die weinig tot geen waarde hecht aan luxe. Valt u hier niet onder dan adviseren wij u een keuze te maken uit ons standaard product.

Q: Wat houdt het Flex- of Valuesysteem nou precies in?

A: Dit houdt in dat de prijs flexibel is en iedere week kan wijzigen. De verhuurder kijkt iedere week naar welk campertype veel vraag is en in welke locatie de meeste campers op voorraad zijn. Op basis hiervan kunnen de flexprijzen iedere week per voertuig en per locatie aan worden gepast. Hoe vroeger u boekt hoe lager de prijs. In uw (online) offerte wordt de op dat moment geldende prijs weergegeven, ook staat hierbij genoteerd tot welke datum deze te boeken is.

Q: Hoe is de verzekering geregeld?

A: De verzekering is per camperverhuurder anders geregeld. Vaak heeft u nog een eigen risico. U kunt dit eigen risico in bepaalde gevallen afkopen met een verzekering van de verhuurder, of u kunt gebruik maken van de No Risk camperverzekering van Unigarant. Klik hier voor meer informatie over verzekeringen in combinatie met camperhuur in Australië en Nieuw-Zeeland.

Q: Ben ik verplicht me aan een bepaalde route te houden?

A: Nee, u bent juist helemaal vrij om te gaan en staan waar u maar wilt. Alleen uw begin- en eindpunt zijn bekend en verder kunt u de reis geheel naar wens invullen. Dat is dan ook de grote charme van het reizen per camper: u heeft alle vrijheid in uw eigen huis op wielen!

Q: Welke afstand kan ik per dag afleggen met een camper?

A: Met een camper mag en kan u niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wenst u op reis niet enkel te rijden en wilt u vooral veel zien.
Daarom raden wij u aan om een gemiddelde van 150 mijl /ca. 250 km per dag aan te houden. Dit neemt ongeveer 3 tot 4 uur rijden in beslag. Op deze manier heeft u nog voldoende tijd beschikbaar voor de bezienswaardigheden, het doen van boodschappen en andere activiteiten.
Natuurlijk is het geen probleem wanneer u op een saaie weg een dag extra kilometers maakt, maar u zult merken dat u dan vaak de volgende dagen graag wat meer rust neemt.

Q: Wat te doen bij pech onderweg?

A: Bij pech onderweg belt u direct de verhuurder om te vertellen wat er is gebeurd. De servicemedewerker vertelt u dan wat u moet doen. Meestal sturen ze u naar de dichtstbijzijnde garage of indien u niet meer kunt rijden, laten ze een sleepdienst komen.Noteer altijd goed wat ze u verteld hebben en ook met wie u gesproken heeft.

Q: Hoe gaat het met de maaltijden tijdens een camperreis?

A: Wanneer u met een camper reist, heeft u een ruime keuze qua maaltijden.U kunt zelf een hamburger klaarmaken op uw barbecue op de camping, maar u kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan een restaurant. U heeft zelf de gehele vrijheid. Het zelf klaarmaken van maaltijden zorgt er natuurlijk voor dat u de kosten voor de maaltijden beperkt kunt houden. Dat is een voordeel aan het reizen met een camper: u hoeft niet iedere dag uit te gaan eten.

Q: Is het mogelijk dat ik een ander campertype krijg?

A: Campers worden in een specifieke categorie geboekt waarin de lengte en het aantal slaapplaatsen vastligt. Het komt soms voor dat het geboekte campertype er om wat voor reden dan ook niet is. Een reden kan zijn dat de huurder voor u een ongeluk of aanrijding heeft gehad of er een mechanisch/technisch probleem geconstateerd is bij het controleren van de camper. De verhuurder zal dan met een goed voorstel komen en u een andere camper aanbieden. Deze moet minimaal dezelfde maat/categorie zijn of er wordt een groter type beschikbaar gesteld zonder meerkosten. De indeling kan daardoor wel afwijken. Er worden geen vergoedingen voor extra brandstof en/of campingkosten e.d. gedaan indien een groter type wordt meegegeven. Als het alternatief een kleiner type zou zijn, zal dit in overleg met u zijn en wordt een restitutie op de huurprijs aangeboden.

Q: Wat is 'Run of Fleet'?

A: Bepaalde camperverhuurders werken soms met het Run of Fleet principe. Dit houdt in dat de verhuurder op basis van de beschikbaarheid (en vaak pas bij ophalen van de camper) bepaalt welk campertype u ontvangt. Het voordeel van dit principe is dat de prijs lager is dan wanneer u een vast campertype boekt.

Q: Wat houdt het Ticket Garantie Plan in?

A: Luchthavenbelastingen en/of brandstofprijzen kunnen ná boeking wijzigen en zijn pas definitief wanneer het ticket is betaald en geprint. Wanneer u een vliegticket bij Camper.nl reserveert maakt u een keuze uit drie opties.
Optie 1: het Camper.nl Ticket Garantie Plan, wat er tegen een kleine toeslag voor zorgt dat u geen risico loopt op een verhoging in de belastingen en toeslagen.
Optie 2: de tickets direct betalen zodat wij deze direct kunnen printen (hiermee wordt een latere toeslag voorkomen).
Optie 3: de normale voorwaarden voor het aanbetalen en de restantbetaling, waarbij u nog een risico loopt op een nabelasting.

Klik hier voor uitgebreide informatie over de diverse opties van het Ticket Garantie Plan.

Q: Wat is een markttarief?

A: Een markttarief is een tarief dat gelijk is voor de hele markt en welke niet gekoppeld is aan speciale touroperatingvoorwaarden. De prijs en de voorwaarden worden dan ook bepaald door de airline zelf en staan los van overige reisonderdelen. Indien u gebruik wenst te maken van een algemene vluchtspecial van een luchtvaartmaatschappij of zgn. markttarief worden er 35 euro ticketingkosten p.p. in rekening gebracht. In de regel zijn dit tickets die per omgaande voldaan dienen te worden en welke in de meeste gevallen non-refundable en/of non-changeable zijn, wat betekent dat ze niet meer kosteloos te annuleren en/of te wijzigen zijn.

Indien u erom heeft gevraagd een zogenaamd markttarief in uw reisvoorstel op te nemen gelden hiervoor afwijkende voorwaarden. Op de prijzen pagina staat een notitie indien het gevraagde tarief een markttarief betreft. Deze afwijkende voorwaarden gelden ook indien u het vluchttarief elders boekt, bijvoorbeeld via de website van de luchtvaartmaatschappij direct of op de website van een aanbieder van vliegtarieven.

De voorwaarden zijn in dat geval als volgt:

• De gevraagde diensten worden op uw verzoek gereserveerd en worden uitgevoerd door de op de bevestiging genoemde leveranciers. Voor deze diensten gelden afzonderlijke, op de bevestiging vermelde, prijscomponenten. Wij dragen als tussenpersoon (bemiddelaar) geen zorg voor de inkoop van deze diensten en kunnen dan ook niet instaan voor de kwaliteit of betrouwbaarheid van deze diensten, noch op een goede aansluiting tussen de diverse onderdelen van deze diensten. Op deze dienstverlening zijn uitsluitend de ANVR-Boekingsvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden kunt u hier nalezen. Op de verschillende onderdelen van de door u gevraagde diensten kunnen aanvullend de desbetreffende voorwaarden van de dienstenleverancier(s) van toepassing zijn. Deze zijn te vinden op de website(s) van de desbetreffende dienstverlener(s). Bij klachten over uitvoering van de gereserveerde diensten dient u op basis van desbetreffende voorwaarden uitsluitend de uitvoerende dienstverlener(s) aan te spreken. Op het vervoer door (Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen zijn de desbetreffende algemene vervoersvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn aan u beschikbaar gesteld dan wel beschikbaar via www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden. Uw contactgegevens (e-mailadres en/of telefoonnummer) kunnen aan de luchtvaartmaatschappij(en) worden verstrekt in het kader van de uitvoering van de door u geboekte vluchten.

Voorbeeldsituatie waarbij uw keuze van invloed zou kunnen hebben.

• Bovenstaande afwijkende voorwaarden werden enkele jaren geleden duidelijk door de aswolk na de vulkaanuitbarsting bij IJsland. Veel luchtvaartmaatschappijen moesten vluchten annuleren waardoor klanten niet naar de bestemming konden vertrekken. Indien u een markttarief boekt bij Camper.nl of de vlucht elders reserveert houdt dit in dat Camper.nl u op dat moment niet van dienst kan zijn met het omboeken van uw hotel of camperhuur. U dient in dit geval zelf het omboeken van uw vlucht te regelen en zelf contact op te nemen met het hotel en de camperverhuurder. Eventuele kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor eigen rekening. Indien u in dit geval de vlucht, geen markttarief, welke Camper.nl heeft aangeboden reserveert, nemen wij dit alles uit handen. Onze standaard touroperating tarieven bieden complete service. Bij klachten of annuleringen van de vlucht kunt u ons bellen en wij handelen alles voor u af. Waar mogelijk boeken wij de vluchten, het hotel en de camperhuur voor u om en informeren wij de leveranciers.

Eigen verantwoording

•Indien u besluit uw vliegreis elders te reserveren ben u zelf verantwoordelijk voor het aansluiten van de vliegreis op de door Camper.nl gereserveerde onderdelen van uw reis. Dit met het oog op eventuele schemawijzigingen en/of vertragingen waardoor gereserveerde reisonderdelen geen aansluiting meer vinden.

Q: Zijn de hotelprijzen in mijn offerte definitief?

A: In het reisvoorstel is de prijs voor de eerste overnachting opgenomen in verband met de verplichting na een intercontinentale vlucht de eerste nacht in een hotel te verblijven alvorens de camper op te mogen halen. Dit is een door de verhuurders opgelegde voorwaarde. Camper.nl werkt met speciale tarieven voor de hotelovernachtingen, deze tarieven kunnen dagelijks wijzigen. De prijs in het reisvoorstel is aldus een indicatietarief. Bij de uiteindelijke reservering kan het voorkomen dat blijkt dat een ander hotel voor u gunstiger is. Camper.nl maakt de keus om het aanbod tegen hetzelfde tarief aan te bieden of vergelijkbaar alternatief voor u te reserveren. Camper.nl houdt rekening met de aanbevolen hotels van de verhuurder. Bij de boekingsbevestiging ontvangt u uw definitieve gereserveerde hotelgegevens.

Bij sommige accommodaties is het gebruikelijk dat u nog een zogenaamde Resortfee, ter plaatse, dient te voldoen. Zoals bijvoorbeeld voor parkeren, draadloos internet, gebruik handdoeken bij het zwembad, gebruik van sportfaciliteiten etc. Het kan dus voorkomen dat u ter plaatse hiervoor nog een bedrag dient te voldoen. De kosten worden in de meeste gevallen per kamer per nacht berekend.

Q: Kunt u meer informatie geven over tolheffingen en verkeersovertredingen in de USA/Canada?

A: Het kan zijn dat u tijdens uw reis gebruik maakt van tolwegen. Met name in stedelijk gebied vindt u tolwegen. Een tolweg wordt ook wel turnpike, tollpike of gewoon pike genoemd. Er zijn vele verschillende varianten, waarbij tol geheven kan worden. Dit kan via verschillende instanties geheven worden. Er zijn gesloten systemen waarbij tol betaald moet worden voor het bereizen van een bepaald traject of via een open systeem waarbij tol betaald wordt wanneer een tolpoortje gepasseerd wordt. Soms geldt tol alleen in één richting. Ook voor het gebruik van bruggen en tunnels kan tol geheven worden. De kosten hiervoor zijn vaak hoger dan reguliere wegen.

Op sommige wegen kan  de tolheffing met contant geld of per creditcard betaald worden. (zorg altijd voor voldoende contant geld in het geval alléén contant betaald kan worden) Steeds meer tolwegen zijn echter 100% elektronisch. Tol kan dan niet betaald worden bij een tolpoortje, maar zal geheven worden via een transponder of tolsticker of via kentekenherkenning. Sommige trajecten/banen mogen alléén gebruikt worden als het voertuig voorzien is van een tolsticker of transponder.
Huurcampers zijn niet uitgerust met een dergelijke sticker of transponder. LET OP: Er is een verschil tussen ‘automated tolling’ en services als Fastrack en EZ Pass lanes.  Indien u Fastrack of EZ Pass lanes  gebruikt zonder de betreffende transponder kunnen de kosten oplopen tot $25-$100 bovenop de verschuldigde tolheffing. Het is uw verantwoordelijkheid om deze Fastrack en EZ Pass lanes te vermijden om bovengenoemde kosten te voorkomen.
Tolheffing op automated tolling wegen, ofwel wegen die 100% elektronisch zijn, en waarbij geen gebruik gemaakt wordt van transponder of tolsticker, verloopt via kentekenherkenning, ook wel aangeduid als 'license plate toll' of 'toll-by-plate'. Er wordt een foto gemaakt van uw kentekenplaat en deze worden bij de eigenaar(verhuurder) gemeld. De kosten voor de tolheffing zullen dan via de eigenaar/verhuurder geclaimd worden.

De verhuurder zal in de meeste gevallen de kosten innen bij de gebruiker ten tijde van de heffing, in dit geval, de huurder. Niet alle verhuurders hebben in het programma aangegeven hoe deze administratieve afhandeling verloopt. Voor de afhandeling kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden.  Informeert u hierover bij het ophalen van de camper bij de betreffende huurder.

Door de vele varianten van tolheffing en instanties is het helaas niet mogelijk een eenduidig advies te geven. Camper.nl is niet aansprakelijk kosten als gevolg van tolheffingen of administratieve toeslagen. Tolheffingen en of boetes voor verkeersovertredingen kunnen niet verrekend worden via Camper.nl.

Ook Boetes voor verkeersovertredingen zoals  fout parkeren, door rood licht rijden, snelheidsovertredingen e.d. worden zijn de verantwoording van de huurder. Voor het administratieve afhandeling van het verwerken van boetes voor verkeersovertredingen kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden die kunnen oplopen tot 100$. De boetes zelf dienen dan aan de betreffende instanties nog voldaan te worden.

Tips:
•             Zorg altijd voor contant geld in het geval u tol moet betalen op een weg waar het  niet mogelijk is elektronisch of per creditcard te betalen.
•             Vraag bij ophalen van de camper naar tolwegen op uw route en naar de alternatieven om deze wegen eventueel te mijden.
•             Vermijd Fastrack en EZ Pass Lanes in verband met hoge extra kosten. (vaak de meest linkse baan op brede highways of carpoolstroken)
•             Voor de tolwegen die nog niet 100% elektronisch zijn, bestaat er een service waarmee u door de Express Lanes kan rijden met uw camper: Toll Pass Service Convenience Charge. De Highway Toll Administration (HTA)   berekent de tol, samen met een kleine toeslag dan direct door op uw creditcard.  Voor meer informatie kunt u kijken op https://htallc.com of kunt u het (Amerikaanse) nummer bellen: 1-877-765-5201.
•             Bereid u goed voor op uw camperrondreis. Verkeersregels kunnen hier en daar afwijken van de Nederlandse of Europese regelgeving die u gewend bent.

Vragen met betrekking tot campers (en het gebruik ervan)

Q: Bent u benieuwd naar wat u kunt verwachten bij het huren van een camper? Bekijk onderstaand filmpje waarbij de faciliteiten van een standaard camper worden uitgelegd.

Q: Mag ik met mijn normale rijbewijs B een camper besturen?

A: Het is toegestaan om in Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika met uw normale B-rijbewijs de camper te besturen. U heeft dus geen zogenaamd groot rijbewijs nodig. Ook niet voor grote A-klasse campers. In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer u een speciaal rijbewijs nodig heeft om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.
Een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) is voor enkele landen noodzakelijk. U vindt deze informatie online per verhuurder terug onder het kopje campers, bij de bestemming van uw keuze en de verhuurder van uw keuze. Wanneer u de Engelse taal niet voldoende beheerst, is het raadzaam om een internationaal rijbewijs aan te schaffen.

Q: Is het moeilijk om met een camper te rijden?

A: Het rijden met een camper is absoluut niet moeilijk. De campers zijn veelal uitgerust met stuur- en rembekrachtiging waardoor de besturing zeer eenvoudig is.
De wegen en de parkeerplaatsen zijn er bovendien compleet op ingesteld. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u niet mobiel zult zijn tijdens uw reis. U kunt op de meeste plekken komen zonder problemen!
De lengte, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houdt u daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Rijden onder bruggen, takken, de overkapping bij het tankstation en de McDrive, die veelal te laag zijn, kan fataal zijn voor de airco op het dak!

Q: Is het ook mogelijk om met de camper grote steden te bezoeken?

A: Een camper is een ideaal vervoermiddel wanneer u de natuur in trekt. Helaas is een camper wat minder handig om een grote stad mee te bezoeken. Wij raden daarom de campings aan in de directe omgeving van de steden. Deze campings hebben vaak een eigen shuttlebus service naar het downtown gedeelte van de stad. U parkeert dan uw camper alvast op de camping en neemt de shuttleservice naar de stad. U brengt de gehele dag een bezoek aan de stad en keert 's avonds weer terug op de camping.
Een andere oplossing die voor de meeste grote steden prima werkt is dat men met de camper naar het dichtstbijzijnde station rijdt, daar parkeert en dan met de trein, metro en/of tram naar de stad reist.

Q: Moet ik zelf beddengoed meenemen?

A: Bij alle verhuurders uit ons aanbod (m.u.v. enkele verhuurders in Europa) is het mogelijk om beddengoed en een keukeninventaris bij te reserveren. U hoeft dit dus niet zelf van thuis mee te nemen! Wij nemen de inventarissen standaard mee in uw (online) offerte.

Q: Klopt het dat we niet direct de camper mogen ophalen bij aankomst?

A: In Amerika en Canada is een eerste (hotel)overnachting verplicht gesteld door de camperverhuurder. Op die manier kunt u uitgerust aan uw camperavontuur beginnen. De hotelovernachting kan Camper.nl voor u reserveren.
In de rest van de landen uit ons aanbod is een eerste (hotel)overnachting niet verplicht en kunt u de camper direct ophalen na aankomst. Natuurlijk is het na lange vluchten, zoals naar Nieuw-Zeeland, wel aan te raden om een nacht uit te rusten voor u op weg gaat.

Q: Kan ik mijn koffers goed kwijt in de camper?

A: Het is aan te raden om bagage in opvouwbare koffers/tassen te vervoeren. In de campers is weinig ruimte voor harde koffers. Soms kunnen koffers wel (op eigen risico) achtergelaten worden bij het verhuurstation. U moet dan echter uw bagage relatief snel en gehaast weer inpakken bij het inleveren van de camper.

Q: Wat is het benzineverbruik van een camper?

A: Het benzineverbruik verschilt. C klasse campers (met een alkoof) rijden ongeveer 1 op 5. A klasse campers (grote busmodellen) zijn minder zuinig en campervans (kleine busjes) zijn weer een stuk zuiniger. Natuurlijk speelt ook de omgeving mee, rijdt u in de bergen dan zal het verbruik van de camper hoger zijn dan op vlakke wegen.

Q:Beschikt mijn camper over een TV met DVD speler? Welke tv zenders kan ik bekijken op de TV?

A: Sommige campers zijn voorzien van een dvd speler met TV of LCD scherm. De DVD-speler kan gebruikt worden voor het afspelen van dvd’s en/of foto’s. Het kan zijn dat dvd’s regio 2 (Europa) niet afgespeeld kunnen worden. Ook niet originele dvd’s werken veelal niet. Mocht de camper uitgerust zijn met een TV scherm én antenne wil dat niet zeggen dat nationale tv-kanalen bekeken kunnen worden. Informeer bij het ophalen van de motorhome bij de verhuurder naar de mogelijkheden en/of lees de handleiding.

Q: Moet ik borg betalen bij het ophalen van de camper?

A: Ja, er wordt een borg gevraagd welke u in de meeste gevallen dient te voldoen per creditcard. Houdt u er dus rekening mee dat uw limiet toereikend is. De creditcard dient
op naam van de hoofdbestuurder van de camper te staan.

Q: Heb ik een generator nodig?

A: Als u op een camping staat sluit u de camper normaal gesproken aan op onder andere het stroomnetwerk (vaak onderdeel van een zogenaamde full hookup). Dit betekent dat alle apparatuur gewoon op stroom werkt. Bent u niet aangesloten op het stroomnetwerk dan werkt de apparatuur van de camper op de accu. Zo kunt u, afhankelijk van de hoeveelheid
stroom die u verbruikt, een aantal dagen staan zonder generator nodig te hebben.Wilt u de airconditioning en/of de magnetron gebruiken als u niet op het stroomnetwerk bent aangesloten dan heeft u een generator nodig. Anders zult u deze waarschijnlijk niet gebruiken.

Vragen met betrekking tot campings

Q: Dien ik de campings vooraf te reserveren?

A: Hierin bent u als reiziger geheel vrij. Het reizen per camper is natuurlijk ideaal wanneer u graag vrijheid wilt hebben. U kunt gaan en staan waar u maar wilt. Als alle campings dan vooraf gereserveerd zijn, is een groot deel van deze vrijheid natuurlijk al weggenomen. De meeste campings hoeven niet noodzakelijk vooraf gereserveerd te worden.
Ze zijn groot van opzet en beschikken over voldoende capaciteit. Vaak is het voldoende om een dag voor aankomst even telefonisch contact op te nemen. Op basis van uw creditcardgegevens maakt u dan een reservering. U bent zo zeker van uw plaats op de camping.
Sommige campings dienen wel ruim van te voren geboekt te worden.Het betreft dan veelal de populairste bestemmingen. Zo zijn bijvoorbeeld de campings in Amerika rondom Yosemite National Park in Californië en ook de Mather Campground bij Grand Canyon National Park erg populair. Een reservering vooraf is dus absoluut aan te raden.
Wij geven graag advies over het al dan niet reserveren van campings op uw route. Ook tijdens de nationale feestdagen (zoals Canada Day op 1 juli en Independence Day op 4 juli) is het reserveren van de campings aan te raden.Wilt u graag vooraf campings reserveren dan kunnen wij dit, afhankelijk van het land en gebied, ook voor u verzorgen.
De meeste campings accepteren pas reserveringen vanaf een half jaar voor aankomst. Men vraagt creditcardgegevens als borgstelling. U dient er wel rekening mee te houden dat men ook annuleringskosten in rekening brengt wanneer u niet arriveert.

Q: Hoe kan ik een camping vinden?

A: Bij het ophalen van de camper in Amerika ontvangt u een campinggids (bijv. KOA, Woodalls en/of Wheelers). In deze uitgebreide campinggids staan vrijwel alle campings genoteerd. Bij iedere camping staat een korte omschrijving. Ook het adres en de ligging wordt omschreven. De grotere campings hebben vaak ook een uitgebreide routebeschrijving en plattegrond in de gids vermeld staan. Download hier de KOA gids (het laden hiervan kan even duren)
De meeste campings worden ter plaatse ook langs de weg door middel van borden aangegeven. U kunt de borden simpelweg volgen om uw gewenste camping te bereiken.
Wanneer u nog totaal geen idee heeft op welke camping u wenst te gaan overnachten, kan het raadzaam zijn om een bezoek te brengen aan het plaatselijke toeristenbureau. Zij kunnen u prima adviseren over de lokale mogelijkheden. Vaak maakt men zelfs al telefonisch voor u een reservering op de gewenste camping. U ontvangt een routekaartje en omschrijving, zodat u snel en makkelijk kunt arriveren op uw camping.

Q: Wat is een zogenaamde full hookup site?

A: Met een full hookup site op een camping kunt u uw camper volledig aansluiten op water, electriciteit en de riolering (dump). Hierdoor kunt u dus van alle faciliteiten gebruik maken.

Q: Hoeveel ampère heb ik nodig op een camping?

A: Met de campers uit ons aanbod zult u aan 30 ampère voldoende hebben.

Vragen met betrekking tot Airlines

 Q: Wat kan ik verwachten als ik vlieg met KLM?

A: Of je nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint je vakantie al aan boord. Je krijgt de beste persoonlijke service en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld. Verder kunt u van KLM verwachten:
- Services aan boord: Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.
- Entertainment aan boord: Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.
- Upgrademogelijkheden naar comfortclass / extra beenruimte: In Economy Comfort (alleen op intercontinentale vluchten) geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 80 tot EUR 150.
- Handbagage voorwaarden: U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg. 
- Ruimbagage: Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg., op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling (v.a. EUR 15).
- Online inchecken in een groepsboeking: Ja                                  
- Online inchecken (individueel): Ja, tot maximaal 9 personen. 

Vragen met betrekking tot zgn 'Wegbrengcampers'/testdrives/one-way specials

Q: Wat is een wegbrengspecial / testdrive/ oneway special?

A: Dit concept houdt in dat u een camper verplaatst voor de camperverhuurder. In veel gevallen komen de campers rechtstreeks uit de fabriek en moeten ze naar de verhuurlocaties gebracht worden. Het kan ook voorkomen dat de verhuurder op een bepaalde plaats teveel campers heeft staan en op een andere locatie wat minder. In deze gevallen zijn de campers niet nieuw. Wij geven altijd duidelijk op de website aan of het om nieuwe campers gaat of niet.
De verhuurder verhuurt de campers tegen een bijzonder laag tarief. Dat betekent dat u uw camperreis voor een echte bodemprijs kunt reserveren.
U test tijdens de reis de gloednieuwe camper en er wordt van u gevraagd eventuele zaken die nog niet helemaal in orde te zijn te melden, zodat deze verholpen kunnen worden voordat deze verhuurd gaan worden. Er worden dan ook geen restituties gedaan voor zaken die nog niet helemaal in orde blijken te zijn. Klachten ten aanzien van technische mankementen kunnen niet worden behandeld.

Q: Wat is Run of Fleet en kan ik een voorkeur wat betreft campertype aangeven?

A: Wanneer u een special boekt waarbij het campertype Run of Fleet is, wil dit zeggen dat de verhuurder ter plaatse bepaalt welk campertype u toegewezen krijgt. Het is niet mogelijk hierin een voorkeur aan te geven.

Q: Kunnen we een afspraak plannen om de reis door te bespreken?

A: Er is helaas geen mogelijkheid om een persoonlijke afspraak te maken om de reis door te spreken. Wel kunt u een van onze informatiedagen bezoeken. Let wel, deze zijn gericht op Amerika in het algemeen.

Q: Kan ik een optie krijgen op deze special?

A: Nee, het is niet mogelijk om een optie te nemen op deze special. Indien u een dergelijke special wilt reserveren adviseren wij u snel te reageren. Vaak is er slechts een beperkt aantal campers beschikbaar en de vraag is groot.

Q: Hoe kan ik een wegbrengspecial / testdrive/ oneway special boeken?

A: Bij de reis die u wilt boeken klikt u op het tabblad prijzen en klikt u op de oranje button boek deze reis, achter de reis van uw keuze. Op het boekingsformulier dat volgt vult u de gevraagde gegevens in. Let op dat u hierbij de namen zoals vermeld in uw paspoort gebruikt. Na het doorlopen van het formulier gaat u akkoord met de reisvoorwaarden en via de boekingsbutton geeft u opdracht tot het reserveren van de reis. U ontvangt hierna een automatische ontvangstbevestiging dat uw boeking in behandeling genomen is.

Q: Kan ik nog kosteloos afzien van de reis, nadat ik opdracht tot boeking gegeven heb?

A: Nee, het is niet mogelijk om na een boekingsopdracht kosteloos af te zien van de reis. De reis valt onder de ANVR en Camper.nl voorwaarden alsmede de aanvullende reisvoorwaarden ANWB Reizen, annulerings- en/of wijzigingskosten worden doorberekend.

Q: Is er gegarandeerde beschikbaarheid?

A: De vluchten en campers zijn te allen tijden op aanvraag. Nadat uw reserveringsopdracht is ontvangen zullen de reisonderdelen vastgelegd worden. Mocht één van de reisonderdelen (vlucht/camper) onverhoopt niet meer beschikbaar zijn, worden alternatieve mogelijkheden met u besproken. Alleen indien de reis van uw keuze niet meer beschikbaar is, kunt u van de boeking afzien.

Q: Is er een wachtlijst voor deze special?

A: Camper.nl hanteert geen wachtlijst voor deze special. Wij raden u aan om in te schrijven op onze digitale nieuwsbrief en om onze website in de gaten te blijven houden. Camper.nl houdt de beschikbaarheid up-to-date op de website. Het is, vanwege de grote vraag, niet mogelijk persoonlijk geïnformeerd te worden over mogelijke andere specials.

Q: Hoe kom ik te weten of de reis akkoord is?

A: Binnen enkele dagen zullen wij u per e-mail de bevestiging van de reis sturen. Aangezien het vaak gaat om een special waarvoor in korte tijd erg veel reserveringen gemaakt worden verzoeken wij u niet tussentijds te informeren naar de status van de boeking. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de boeking zo spoedig mogelijk voor u af te ronden. Indien u na 5 werkdagen nog niets van ons vernomen heeft, kunt u contact opnemen.
Gezien de drukte zal de factuur op een later tijdstip volgen. Dit kan enkele weken duren.
Indien de reis niet mee beschikbaar blijkt te zijn, zullen wij contact met u opnemen om de alternatieven met u te bespreken.

Q: Kan ik ook het aantal campernachten verlengen?

A: Dit hangt af van welke regels de verhuurder aan de reis heeft gesteld. In sommige gevallen zal een verlenging mogelijk zijn, in andere gevallen kan dit absoluut niet. Als de reis verlengd kan worden zullen wij dit bij de reis vermelden.

Q: Verblijven we de eerste en laatste nacht in een centrum hotel of luchthavenhotel?

A: De eerste en (eventueel) laatste hotelovernachting wordt standaard geboekt in een luchthavenhotel. Mocht u een hotel in de stad wensen, zal er een meerprijs komen op uw pakketprijs. U kunt dit aangeven op uw boekingsformulier. Een medewerkster zal met u overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Q: Wat is inclusief in de reis en welke zaken kan ik bijreserveren?

A: Dit hangt af van de reis van uw keuze. Deze informatie kunt u vinden bij de betreffende reis onder het tabblad inclusief/ exclusief.

Q: Kunnen we in maart/april gebruik maken van alle faciliteiten van de camper?

A: In het voorjaar is uw camper nog winterklaar (winterized). Dit houdt in dat u het water- en afvoersysteem niet kunt gebruiken, omdat anders de kans bestaat dat de leidingen bevriezen. U moet dus gebruik maken van de water en douche/toiletfaciliteiten op campings.
Zodra de temperatuur boven het vriespunt komt kunt u de camper laten de-winterizen. Dit dient u op eigen gelegenheid te doen bij een garage die door de verhuurder wordt aanbevolen. Vanaf dit moment kunt u het water en riolering gebruiken. Schades ontstaan door het bevriezing van de leidingen zijn voor eigen rekening. Wanneer u in het voorjaar reist met de camper kan het zijn dat bepaalde routes en campings nog gesloten zijn. Indien u niet in overleg met de verhuurder de camper laat de-winterizen dient u de camper in dezelfde staat in te leveren als dat u deze heeft opgehaald.

Q: Zijn alle campings geopend in het voorjaar?

A: Nee, in het vroege voorjaar kunnen een aantal campings nog gesloten zijn. De meeste campings zijn geopend vanaf april en in sommige koudere regios zelfs pas medio mei. Ook kan het voorkomen dat niet alle faciliteiten op een camping geopend zijn. Het is raadzaam hier bij het plannen van uw route rekening mee te houden. Op de websites van campings staat over het algemeen vermeld per wanneer een camping opent. Ook de regionale campinggidsen die u (onderweg) aantreft hebben de openingstijden vermeld.