Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen, het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een camper gaat huren. Toch zijn ook hier veel mogelijkheden om je camperreis zo duurzaam mogelijk te maken. Om deze wereld voor de generaties na ons zo mooi mogelijk achter te laten delen we graag onze tips voor een duurzame camperreis met je.

Wij compenseren je CO2 uitstoot

Boek je bij ons een camper? Dan nemen wij voor iedere gereden kilometer de kosten voor de CO2 compensatie voor onze rekening. Dit doen wij in samenwerking met de South Pole Group. Zo dragen wij ook ons steentje bij om jouw reis duurzamer te maken.
Boek je uiteindelijk een vlucht en hotelovernachting bij? Ook die compenseren wij voor je, zo maken we samen een goede start!

Travelife certified

Bij ANWB streven alle reisbedrijven naar een betere wereld en we hebben daarom hard gewerkt om ons Travelife certificaat te behalen. Hierin hebben heeft ANWB de hoogste status: Travelife Certified. Er zijn weinig organisaties in Nederland die dit ook bereikt hebben.

Onze tips voor een duurzame camperreis

  • Leave no trace. Dit betekent dat niemand moet kunnen zien dat jij bent geweest. Wandel op de aangegeven paden en laat geen afval achter. Zo blijft alles mooi voor de volgende bezoeker.
  • Probeer, net als thuis, je afval te scheiden. Lukt het op de ene camping niet? Neem je papier en plastic dan nog even mee en probeer het op de volgende camping opnieuw.
  • Winkel lokaal. Bezoek lokale markten, koop lokale producten en eet in lokale restaurants. Hiermee stimuleer je de lokale economie en help je de bevolking ter plaatse.
  • Heb je een generator in je camper? Heel fijn natuurlijk maar gebruik deze zo min mogelijk. Wanneer het heel erg warm is kun je deze ook even aanzetten om de hitte eruit te halen en deze daarna weer uitzetten.
  • Probeer zoveel mogelijk biologische producten te kopen. Voor de camper kun je denken aan biologisch afbreekbare toiletchemicaliën en biologisch afwasmiddel.
  • Bij reizen in bijvoorbeeld Amerika en Canada kun je jaarpassen kopen die toegang bieden tot de nationale parken. Deze passen worden nogal eens tweedehands te koop aangeboden. Ons advies, koop deze niet. Het geld dat hiermee opgehaald wordt is namelijk bedoeld voor het onderhoud van de parken en de faciliteiten.
  • Parkeer waar mogelijk je camper in de rijrichting waarin je vertrekt. Een warme motor is zuiniger dan een koude en dus scheelt het in brandstofverbruik om de camper zo te parkeren dat je met een koude motor niet meer hoeft te keren.
  • Rijd lange afstanden en combineer zo vaak mogelijk ritjes met de camper. Huur voor korte afstanden bijvoorbeeld een fiets op een camping of maak gebruik van de aangeboden shuttlediensten.
  • Controleer de bandenspanning van de camper bij het ophalen van de camper, rijden met te zachte banden zorgt voor meer brandstofverbruik.
  • Bespaar gewicht en neem geen onnodige bagage mee. Ook helpt het om met een (nagenoeg) lege watertank en lege afvaltanks te rijden, vooral op lange afstanden.
  • Maak geen extra snelheid bergopwaarts en laat de camper uitrollen wanneer je bergafwaarts gaat. Maak gebruik van de juist versnelling.
  • Boek geen excursies met dieren in gevangenschap, de leefomstandigheden van de dieren zijn vaak slecht en er gaat vaak veel dierenleed achter schuil. Denk aan zwemmen met dolfijnen (ook niet in de zee), een ritje op een olifant of het knuffelen van een leeuwenwelpje.