Bezienswaardigheden

Akureyri

Akureyri

De stad Akureyri is, vanwege de goede ligging en bereikbaarheid, uitgegroeid tot tweede stad van IJsland. Met zijn 18000 inwoners is het voor onze begrippen een dorp en toch is in IJsland bekend als hét centrum van educatie, cultuur, handel en industrie. Je kunt hier talloze musea bezoeken, een heerlijk verfrissende duik nemen in één van de natuurbaden, een wandeling maken door de indrukwekkende omgeving, een balletje slaan op de golfbaan of een boottocht maken naar Grimsey; het eiland dat boven de poolcirkel ligt. Het is een stadje waar je heerlijk kunt ontspannen en waar een hele relaxte sfeer hangt. In de zomer ligt er vaak een enorm cruiseschip aan de prachtige haven.   Akureyri is een ideale uitvalsbasis voor verschillende bezienswaardigheden in de buurt. Zo ben je in een ruim uur in Húsavík (vanuit hier gaan de beste walvistours), Godafoss (een indrukwekkende waterval), Myvatn (een prachtig meer omgeven met lavavelden) en in Hverir (hier vind je vele borrelde poeltjes en stomende gaten in de grond).  Akureyrarkirkja Enkele specifieke bezienswaardigheden zijn de Akureyrarkirkja (ook wel de IJskerk genaamd), de Laufás turfhuisjes, het Laxdalshús (het oudste huis van Akureyri welke stamt uit 1795), het Nonnahús en de botanische tuin Listagarour Akureyrar.

Lees verder

Blue Lagoon

Blue Lagoon

De Blue Lagoon klinkt niet alleen sprookjesachtig, maar ziet er ook daadwerkelijk zo uit. De Blue Lagoon is een groot ondiep binnenmeer met water dat door de aarde verwarmd wordt tot wel 39 graden. Dit lichtblauwe meer is helemaal omgeven door zwarte lavarotsen, wat het een erg contrastrijk geheel maakt. Natuurlijke spa De Blue Lagoon is een natuurlijke spa, waar je helemaal tot rust kunt komen door de stoombaden in één van de lavagrotten, de sauna met een IJslandse douche en een moddermassage. Stel je jezelf eens voor dat je vanuit dit prachtige warme meer met een drankje kunt genieten van het dansende groen/roze noorderlicht! 

Lees verder

De zuidkust

De zuidkust

De zuidkust vanaf Sellfoss naar Vík heeft ongelooflijk veel hoogtepunten. Je vermaakt je hier dan ook zeker meerdere dagen met al het moois van de IJslandse natuur. Onderweg zie je de vulkaan Hekla, weiden met IJslandse paarden, prachtige bergen aan de ene kant van de weg en aan de andere de zee. De waterval Seljalandfoss heeft een pad achter het water door of beklim de Skogafoss voor een prachtig uitzicht over de kust en de Vestmannaeyjar eilanden. Je kunt een dagtour naar deze eilanden boeken waarbij je alles te weten komt over de vulkaanuitbarsting die in 1973 plaatsvond.    EYJAFJALLAJÖKULL Bekijk de Eyjafjallajökull, die in 2010 het vliegverkeer platlegde in Europa en ga op een uitloper van de Mýdrallsjökull staan(!) of maak een begeleide tour over deze eeuwenoude gletsjer. Maak een meerdaagse wandeling over het Landmannalaugar gebied en bekijk de schoonheid van het binnenland. Ook het zwarte strand Reynisfjara is zeker een bezoek waard met zijn enorme basaltrotsen aan de kust en in de zee. Pas hier wel op voor de vloedgolven! Het kleine dorpje Vík heeft ook erg veel te bieden. Het uitzicht vanaf het kerkje is prachtig en er zijn veel mogelijkheden om te wandelen rondom dit knusse dorpje.

Lees verder

Goðafoss-waterval

Goðafoss-waterval

De Goðafoss-waterval is één van de meest charmante en indrukwekkende watervallen van het land. Letterlijk betekent deze waterval ‘de waterval van de goden’. Als de ochtendzon op de waterval schijnt begrijp je waarom. Het licht weerkaatst namelijk in het water, wat een groenachtige kleur geeft. STAMHOOFD THORGEIR De waterval dankt haar naam aan het ongelovige stamhoofd Thorgeir, een belangrijk persoon uit de christlijke periode. Hij gooide alle houten beelden van Goden in deze waterval, nadat het Christelijke geloof nationaal werd geadopteerd. De waterval is gemakkelijk met de camper te bereiken en je hoeft vanaf de parkeerplaats niet meer ver te lopen om dit natuurschoon te bewonderen.

Lees verder

Hallormsstaðaskógur

In Oost-IJsland niet ver van Egilsstaðir ligt IJslands grootste bosgebied Hallormsstaðaskógur, dit is het grootste bos in Ijsland. Aan de overkant van het langgerekte meer Lagarfljót vallen de watervallen Litlanesfoss en Hengifoss (118 m) van de bergwand naar beneden. De wandeling er naartoe is zeer de moeite waard. Wie van watervallen houdt, kan ook nog naar Seyðisfjörður, waar vele watervallen vlak langs de weg naar beneden vallen.    BORGARFJÖRDUR Vogelliefhebbers kunnen overwegen om naar Borgarfjörður te rijden, waar zich een kleine maar drukbevolkte vogelrots met papegaaiduikers bevindt. Maar ook een stevige wandeling naar Stórurð of een rit naar de omstreden Kárahnjúkar dam behoren tot de mogelijkheden.   ATLAVÍK COVE Atlavík cove is een prachtige grot in het bos. Het ligt naast Lake Lagarfljót en staat bekend als een bekende kampeer plek. Het melk witte water zorgt er voor dat het meer soms de omgeving als een spiegel reflecteert.  Atlavík stond bij de inwoners van het gebied en toeristen vooral bekend als festival terrein, voor het festival Atlavíkurhátið.

Lees verder

Huvasik

Huvasik

Op een kleine 100 kilometer van Akureyri ligt het stadje Husavik. Husavik staat bekend om zijn fantastische walvistours! De kans om verschillende soorten walvissen te spotten is vanuit hier aanzienlijk en dus ook zeker een aanrader! Kleed u goed aan voor deze boottocht, want het is en blijft IJsland! Het walvismuseum in het dorp is erg leuk en leerzaam, ook voor de kleine reizigers onder ons.   MYVATN MEER Vanuit Husavik kunt u ook makkelijk rijden naar het Myvatn meer. Dit meer dankt zijn naam aan de vele muggen en vliegjes die er rondvliegen. De omgeving is hier compleet gevormd door lava en dit heeft indrukwekkende rotsformaties gemaakt. Een wandeling is hier een van de mooiere die u ooit zult maken, zeker als u de grot Grjotagja bezoekt!   GRJOTAGJA Grjotagja is een warm water grot, die vroeger veel gebruikt werd als bad. Vanwege de vulkaanuitbarstingen rond 1980, is het water in de grot heel warm geworden en nooit echt afgekoeld. Een bezoekje aan deze grot is dus niet alleen geweldig om te zien, maar ook heel ontspannend.  

Lees verder

Jökulsárgljúfur National Park

Jökulsárgljúfur National Park

Het nationaal park Jökulsárgljúfur is zeer indrukwekkend door het chaotisch gevormde ravijn en de omliggende vulkanen. Je vindt in dit park de grootste kloof van het land met veel vegetatie, bizarre rotsformaties, verborgen grotten en een ontelbaar aantal watervallen.   ÁSBYRGI De Ásbyrgi kloof bevindt zich ook in dit park en heeft de vorm van een paardenhoef. Volgens IJslandse mythen en sagen is "Asbyrgi" gevormd door een hoefafdruk van Sleipnir, het achtvoetige paard van de Germaanse god Odin. Volgens geologen is het echter gevormd door een zeer grote waterval, enkele duizenden jaren geleden. In dit park vind je tevens de Dettifoss waterval. Deze waterval zal je niet snel over het oog zien, aangezien dit de grootste en krachtigste waterval van Europa is. De enorme kracht waarmee het water naar beneden dondert is spectaculair om te zien.

Lees verder

Mývatn

Mývatn

Het Mývatn meer ligt ten oosten van het stadje Akureyri in Noord-IJsland. Het gebied is 37 km2 en het meer heeft een maximale diepte van 2,5 m. Het meer telt meer dan 50 eilandjes, wat een indrukwekkend gezicht is. Het meer ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het wordt daardoor omgeven door vele objecten van vulkanische oorsprong, zoals de explosiekrater Hverfell die een diameter heeft van één kilometer, de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de tafelberg Búrfell, de pseudokraters bij Skútustaðir en de borrelde modderpoeltjes bij Hverir. Tip: koop onderweg bij een winkeltje bij het meer een muggennetje voor over je hoofd. Het krioelt er van de kleine mugjes en vliegjes.

Lees verder

Nationaal Park Skaftafell

Nationaal Park Skaftafell

Skaftafell National Park is een aaneenschakeling van bijna onmogelijke natuurcontrasten. Torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. VATNAJÖULL GLETSJER De Vatnajökull gletsjer ligt voor tweederde in het Nationale Park Skaftafell. De gletsjer is een hooggelegen, koud en stil gebied dat sterk tot de verbeelding spreekt en een overweldigende schoonheid uitstraalt. De gletsjer beslaat een oppervlakte van 8300 km2 en is vrijwel geheel bedekt met eeuwenoud ijs, restanten uit de laatste ijstijd. Na eeuwenlange speculaties omtrent de structuur van het onderliggende landschap weten we vandaag de dag dat er onder de honderden meters dikke ijslaag een labyrint ligt van bergketens, diepe valleien en vulkanenrijen. Deze gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. Het is een aanrader om met een sneeuwscooter de gletsjer bezoeken. In het nationale park ligt tevens de Svartifoss waterval. De wandeling van ruim een uur is de moeite zeker waard. JÖKULSÁRLÓN Ook het mooiste ijsbergenmeer van IJsland (Jökulsárlón) behoort tot het Nationaal Park Skaftafell. Je ziet hier de meest fantastisch gevormde ijsbergen in het meer drijven. Ze verschillen allemaal van grootte, kleur en vorm, wat het een bijzonder schouwspel maakt. Het geluid van de in tweeën brekende ijsbergen maakt het een unieke ervaring. Wij raden je aan om de ijsbergen van dichtbij te aanschouwen met behulp van een boottocht. Het meer vormde overigens twee maal het decor voor de James Bond films ‘A view to a Kill’ en ‘Die another day’.

Lees verder

Noorderlicht

Noorderlicht

Voor hen die geluk hebben, is Het Noorderlicht één van de mooiste creaties van moeder natuur die ze ooit zullen zien. De hemel verandert vanuit het niets in een buitengewoon lichtspektakel, waarbij mysterieuze groene of roze lichtstralen de donkere sterrenhemel vullen. Zelfs vanuit de binnenstad van Reykjavik kun je dit spektakel zien, al is het het mooiste als je in een gebied bent zonder lichtvervuiling.   HET NOORDERLICHT ZIEN De beste periode om het Noorderlicht te bezichtigen is in de meest donkere periode van het jaar, tussen september en april. De dansende lichtshow laat zich niet makkelijk zien. Op de zon moet veel activiteit zijn, zodat er straling richting de aarde komt. Ook de wolken en stand van de maan hebben invloed op het Noorderlicht. Bij nieuwe maan is het schouwspel namelijk beter te zien.

Lees verder

Zoek & Boek jouw Camper

Vergelijk snel alle passende aan­bie­dingen voor camper­huur en boek jouw keuze direct.

Travelhome is lid van de ANVR Travelhome is lid van het calamiteitenfonds Travelhome is officieel IATA agent Travelhome is lid van SGR Travelhome is lid van SGRZ