Voorbereiding op een camperreis

Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?
A: De vrijheid die een camper je biedt is niet te evenaren. Je hebt altijd alles bij de hand, een hapje en een gekoeld drankje onderweg, maar ook een toilet en natuurlijk je slaapplaats. Je stopt waar je dat wil en overnacht op de mooiste plekken midden in de natuur. In de ochtend stap je de camper uit en kun je heerlijk in de frisse buitenlucht ontbijten. In de avond zit je tot in de late uurtjes buiten voor je camper bij de barbecue of bij een kampvuur. Zeg nou zelf, daar kan toch een vakantie met de auto niet tegenop?

Q: Wat kost een camper per dag?
A: Dit wisselt per camperverhuurder, campertype en huurperiode. Om dit precies te zien kun je het beste naar onze camperverhuurmodule gaan.

Q: Mag iedereen in de camper rijden?
A: Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Q: Is een normaal rijbewijs B voldoende?
A: In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.

Q: Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?
A: Voor reizen naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Afrika, Namibië en Cuba is het in bezit zijn van een internationaal rijbewijs verplicht. Wanneer je in Amerika of Canada een camperreis gaat maken, is een internationaal rijbewijs niet verplicht maar wel aan te raden, indien je onvoldoende Engels spreekt om de tekst uit je rijbewijs te vertalen.
Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.

Q: Is een creditcard verplicht tijdens een campervakantie?
A: Ja, voor camperreizen is het verplicht om een creditcard te hebben. Niet alleen stelt de verhuurder een creditcard verplicht voor het huren van de camper en het garant staan voor de borg.

Q: Hoe hoog dient mijn limiet te zijn op mijn creditcard?
A: Alle verhuurders stellen een borg per creditcard dus verplicht. Je limiet moet in ieder geval toereikend te zijn aan het bedrag van de borg. Wanneer je de creditcard tijdens de reis tevens voor andere uitgaven wenst te gebruiken, zoals benzine, campings, aankopen etc. is het zeker raadzaam om voldoende limiet te hebben op jouw creditcard. Wij adviseren je om een limiet van ca. €2500,- of hoger te hebben op de creditcard.

Q: Heb ik een nationale parkenpas nodig en waar kan ik die kopen?
A: In Amerika en Canada kun je het beste gebruik maken van de nationale parkenpas omdat dit in veel gevallen voordeliger is dan losse entrees. Beide passen kun je ter plaatse bij een bezoek aan het eerste nationale park aanschaffen. Deze pas kost ca. US$80,- in Amerika (America the Beautiful - National Parks) en ca. CA$136,- in Canada (Discovery Pass Family/Group).

Q: Hoe lang van te voren kan ik het beste een camperreis boeken om voordelig uit te zijn?
A: Dit is afhankelijk van je bestemming. In de tabel hieronder kun je zien wanneer wij de eerste tarieven ontvangen voor een jaar later. Zo ontvangen we dus vanaf april 2019 de tarieven voor april 2020 t/m maart 2021.

Bestemming?

Eerste tarieven binnen?

Amerika & Canada

april/mei

Australië & Nieuw-Zeeland

augustus/september

Europa

november

Zuid-Afrika

november

Japan

september/oktober

Cuba

september/oktober

Op dat moment zijn alle vroegboekkortingen bekend, en deze lopen vaak hoog op wanneer je reserveert vóór oktober of zelfs eerder. Het is dus aan te raden om zo vroeg mogelijk jouw reservering te maken om op die manier velen honderden euro’s voordeel te ontvangen.

Q: Er zijn zoveel camperverhuurders, hoe weet ik welke het beste past bij mijn wensen?
A: Wij werken samen met meer dan tachtig verhuurders wereldwijd. Per bestemming heb je dan ook vaak veel verschillende verhuurders waar je uit kunt kiezen.
Wij beoordelen alle camperverhuurders op basis van onder andere kwaliteit, leeftijd van de campers en serviceniveau. Afhankelijk daarvan classificeren wij camperverhuurders als premium, goed, basis, budget of backpackerkwaliteit. Tevens beoordelen reizigers van Camper.nl ná hun camperreis de verhuurder waarmee zij gereisd hebben. Zo kun je voor jezelf bepalen welke verhuurder aansluit op jouw wensen. Twijfel je? Vraag ons dan om advies, wij helpen jou graag met het maken van een goede keuze.

De classificaties zijn als volgt:

Premium: Campers van de beste kwaliteit, die motorisch en qua inrichting in uitstekende staat zijn met degelijke afwerking en luxe faciliteiten. De verhuurmaatschappij verleent uitstekende persoonlijke service en zorgt dat de vloot jong blijft door regelmatige vernieuwing. Voor de reiziger die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de camper en rekent op een persoonlijke uitstekende service voor, tijdens en na de reis.

Goed: Campers die nieuw tot maximaal enkele jaren oud zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De campers zijn degelijk afgewerkt. Men kan rekenen op een goede service van de verhuurmaatschappij voor en tijdens de reis. Voor de reiziger die een goede prijs/kwaliteitverhouding van camper en service belangrijk vindt.

Basis: Eenvoudige campers die motorisch in goede staat zijn. Er is geen garantie op de leeftijd van deze campers en kunnen nieuw tot meerdere jaren oud zijn. De kwaliteit van de inrichting is eenvoudig en de oudere types kunnen een verouderd interieur hebben. Gebruikssporen zijn in dat geval geen uitzondering. De service van de verhuurder is minder persoonlijk. Voor de reiziger waar de prijs de doorslag geeft en weinig waarde hecht aan de leeftijd/interieur van de camper of persoonlijke service.

Budget: Low-cost campers met beperkte uitrusting, zonder luxe faciliteiten. Deze campers zijn in de meeste gevallen meerdere jaren in de verhuur en kunnen zichtbare gebruikssporen hebben aan binnen- en buitenkant. Er staat in de meeste gevallen een aanzienlijke hoeveelheid kilometers op de teller. De service is minder persoonlijk. Voor de reiziger die zich bewust is van het feit dat de campers in deze categorie intensief gebruikt zijn en hier geen moeite mee heeft. De lage(re) prijs is doorslaggevend. Bij eventuele problemen het geen punt vindt zelf actief te moeten optreden in overleg met de verhuurder.

Backpacker: De camper(busjes) hebben een eenvoudige uitstraling zonder luxe faciliteiten en kunnen in de praktijk al wat ouder en/of intensief gebruikt zijn. De kwaliteit is van een lagere standaard en de inrichting soberder dan je van een camper uit ons reguliere camperaanbod kunt verwachten. Per verhuurder kan de kwaliteit verschillen. Deze over het algemeen simpele camper(busjes) zijn geschikt voor de rugzaktoerist met een beperkt budget. Dit type camper is niet geschikt voor de gemiddelde campertoerist en is per definitie geschikt voor de genoemde doelgroep die weinig tot geen waarde hecht aan luxe. Val je hier niet onder dan adviseren wij jou een keuze te maken uit ons standaard product.

Q: Is een camper in het aanbod altijd beschikbaar?
A: Campers zijn altijd op aanvraag.

Q: Wat houdt het Flex- of Valuesysteem in?
A: Dit houdt in dat de prijs flexibel is en iedere week kan wijzigen. De verhuurder kijkt iedere week naar welk campertype veel vraag is en in welke locatie de meeste campers op voorraad zijn. Op basis hiervan kunnen de flexprijzen iedere week per voertuig en per locatie aan worden gepast. Hoe vroeger je boekt hoe lager de prijs. In jouw (online) offerte wordt de op dat moment geldende prijs weergegeven, ook staat hierbij genoteerd tot welke datum deze te boeken is.

Q: Hoe is de camperverzekering geregeld?
A: De verzekering is per camperverhuurder anders geregeld. Vaak heb je nog een eigen risico. Je kunt dit eigen risico in bepaalde gevallen afkopen met een verzekering van de verhuurder, of je kunt gebruik maken van de No Risk of Global camperverzekering van ANWB Verzekeren.

Q: Wat is het verschil tussen een standaard en all-inclusive verzekering/boeking?
A: Het verschil bij de verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland zit voornamelijk vaak in de hoogte van het eigen risico. Daarnaast kan er in een all-inclusive tarief vaak extra’s als campingtafel- en stoelen.
In Amerika en Canada zit het verschil vaak ongelimiteerd aantal mijlen / kilometers. Wil je dit precies weten? Kijk dan per verhuurder op camper.nl. Kies voor camperverhuurderprogramma’s -> land -> betreffende verhuurder -> huurprijzen.

Q: Kan ik altijd mijn apparatuur (telefoon, laptop, tablet e.d.) opladen? Heb ik een wereldstekker nodig?
A: Ja, je kunt in de camper je apparatuur opladen. Je kunt tijdens het rijden opladen met een 12-volt stekker. Daarnaast kun je als je op de camping aangesloten staat op de elektriciteit ook de andere stopcontacten in de camper gebruiken om je apparatuur op te laden. Je hebt hiervoor een wereldstekker nodig.

Q: Waar heb ik wifi?
A: Op steeds meer plaatsen in de wereld heb je tegenwoordig gratis wifi-hotspots. Deze kun je bijv. vinden in een supermarkt, fastfoodketens, koffietentjes en commerciële campings. Uitzonderingen zijn Zuid-Afrika, Namibië en Japan.

Q: Hoe kom ik aan een goede GPS/navigatiesysteem?
A: Bij sommige camperverhuurders kun je een GPS bij huren en bij andere is dat weer niet mogelijk. De huur van een GPS bij de verhuurder ter plaatse kan vooraf niet 100% gegarandeerd worden, waardoor er altijd het risico blijft bestaan dat u ter plaatse geen navigatiesysteem meekrijgt.
Ben je in het bezit van een eigen, losse navigatiesysteem zoals een TomTom of Garmin? Het is mogelijk hier de kaart van de Verenigde Staten / Canada op te downloaden. Dit is mogelijk via de website van het navigatiesysteem.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een (gratis) app op jouw smartphone. Je kunt dan ter plaatse gebruik maken van jouw smartphone voor het navigeren. Wij hebben zelf ervaring met de volgende apps:
- Sygic - dit is een betaalde app (ca. €30,-) maar biedt alle kaarten wereldwijd aan met gratis updates. Je kunt ook highlights, tankstations, restaurants etc. opzoeken via deze app.
- Maps.me - een gratis app. Houd er bij deze app rekening mee dat de kaarten van de gewenste gebieden vooraf op juw telefoon gedownload moeten worden.
- Google Maps - tevens een gratis app waarbij je vooraf de kaarten van de gewenste gebieden dient te downloaden.

Als laatste kun je ter plaatse bij bijvoorbeeld een Walmart een navigatiesysteem aanschaffen. Je beschikt dan over een navigatiesysteem met enkel de kaarten van het land waar je door gaat reizen. Houd voor een (simpele) TomTom rekening met ca. $100.

Travelhome is lid van de ANVR Travelhome is lid van het calamiteitenfonds Travelhome is officieel IATA agent Travelhome is lid van SGR Travelhome is lid van SGRZ