Veelgestelde vragen Cuba

Camperreizen in Cuba? "Kan dat dan?" Ja zeker, het is een geweldige ervaring maar niet te vergelijken met kamperen in Europa, Amerika of Canada. Op deze pagina leggen wij je onder andere uit hoe camperreizen in Cuba is, hoe het is geregeld met de campings en hoe het is om daar met de camper te rijden.

Q: Is een eerste hotelovernachting verplicht?
Ja, dat is verplicht en eigenlijk net zo leuk ook. Havana is een leuke stad om te verblijven en te bezoeken. Ons advies is daarom minimaal twee nachten in Havana te verblijven alvorens de camper op te gaan halen.

Q: Waar kun je overnachten met de camper en moet je vooraf reserveren?
Momenteel zijn er 21 plaatsen op Cuba waar je kunt overnachten. Campings kennen ze in Cuba niet het zijn voornamelijk plaatsen op een parkeerplaats of op een grasveld bij een hotel of resort. Deze plaatsen hoef je niet te reserveren. Bij de camperhuur ontvang je open vouchers voor het aantal nachten dat je de camper huurt. Deze vouchers kun je dan gebruiken bij de 21 plaatsen. Doordat het reizen met een camper in Cuba nog niet populair is, zal je ook niet veel andere campers tegenkomen.

Vrij kamperen is toegestaan maar wordt niet aangeraden.

Q: Mogen we de faciliteiten van de hotels/resorts gebruiken of zijn we gebonden aan de voorzieningen van de camper?
Je mag tijdens je verblijf bij een hotel/resort in de meeste gevallen gebruikmaken van alle faciliteiten, soms gratis en soms tegen een kleine vergoeding. Gratis zijn vaak het zwembad, zonnebedjes, parasols en het toilet. Tegen betaling kun je eten in het restaurant en eventueel voor een (paar) uur een kamer huren om eens wat uitgebreider te douchen.

Q: Zijn de camperplaatsen op de parkeerplaatsen van hotels in de schaduw (van bomen, een dak, enz) gezien de hoge temperaturen en de vele uren zon in Cuba ?
Helaas is er niet altijd schaduw voorhanden, bomen die er staan kunnen worden gesnoeid of worden weggehaald, garantie kunnen we niet geven.

Q: Hoe veilig is het kamperen?
Cuba is een erg veilig land om te reizen. Mede doordat iedereen erg vriendelijk en behulpzaam is maakt het reizen in Cuba erg aangenaam. Wanneer je overnacht bij een hotel/resort sta je op hun privéterrein, soms omgeven door hekken of afgezet met een slagboom.

Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?
Bovenaan staat zondermeer "vrijheid". Natuurlijk kun je met een fly en drive ook Cuba bezoeken waarbij jouw planning van A tot Z volledig vast ligt en alles vooraf is gereserveerd. Wanneer je met de camper gaat heb je alle vrijheid om het land te verkennen. Er zijn 21 overnachtingsplaatsen waaruit je kunt kiezen en die vooraf niet gereserveerd hoeven te worden. Je hebt alle faciliteiten, zoals een zwembad, WIFI, restaurantjes van een resort of hotel en alle vrijheid van de camper. Vind je een bepaalde locatie zo mooi dat je er graag wat langer wilt verblijven? Geen enkel probleem en laat gewoon nog een campingvoucher invullen. Had je twee nachten gepland maar wil je toch na één nacht weer door? Ook geen probleem en vervolg je de volgende dag weer gewoon jouw route.

Q: Is een internationaal rijbewijs verplicht in Cuba?
Ja, een internationaal rijbewijs is verplicht en enkel geldig in combinatie met jouw geldige rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten aanmaken bij een ANWB-winkel.

Q: Heb ik een visum nodig om naar Cuba te reizen en moet ik deze zelf regelen?
Ja, een visum is verplicht maar als je de reis boekt via Travelhome zorgen wij via onze leverancier voor een toeristenkaart. De toeristenkaart dien je de hele reis goed te bewaren. Deze kaart lever je namelijk in bij het verlaten van het land.

Q: Wat kun je verwachten met betrekking tot de kosten van het tanken en hoe gaat dit in zijn werk?
De camper beschikt over een 80 liter tank en rijdt op diesel. Een liter diesel kost circa 1,20 CUC. Verbruik ligt gemiddeld tussen 1:6 en 1:8. Het brandstofverbruik bij een camper is voor een groot gedeelte door jezelf beïnvloedbaar. Doordat een camper vrij hoog is, is de snelheid erg bepalend voor het verbruik. Hoe harder je rijdt, hoe hoger het verbruik. In het algemeen geldt dat je het beste met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental kunt rijden, in een zo hoog mogelijke versnelling. Voor dieselmotoren geldt dat je idealiter al bij 2.000 toeren doorschakelt naar een hogere versnelling.

De tankstations zijn sporadisch te vinden langs de autosnelweg en in dorpjes en stadjes. Het advies is om zeker bij te tanken wanneer je tank nog half vol is.

Q: Wat moet ik doen als ik onderweg problemen krijg met de camper?
Cubanen zijn erg behulpzaam. Bij eventuele problemen met de camper zijn de Cubanen altijd bereid je te helpen. Ze kijken allemaal met je mee en in de meeste gevallen zit er een monteur bij. In geval van een klapband, heb je een reserveband en een kit bij je om band te vervangen. Cubanen rijden zelf vaak erg oude auto's waarmee er regelmatig problemen zijn, iedereen helpt elkaar langs de kant van de weg.

Daiquiri heeft 2 kantoren voor wegenhulp en zal altijd hun uiterste best doen om je zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn. Het is verstandig om rekening te houden met minimaal 1 uur wachttijd in geval van pech met de camper, dit is wel afhankelijk van de locatie van de klant.

Q: Kan ik een navigatiesysteem bij de camper bijhuren?
Nee, dat is niet mogelijk. Een navigatiesysteem, een losse TomTom of Garmin bijvoorbeeld, mag in Cuba niet gebruikt worden. Gebruik van een navigatie op jouw telefoon is wel toegestaan. Er zijn verschillende navigatiesystemen die je kunt gebruiken zoals Google maps offline, maps.me of Sygic. Deze laatste is geen gratis navigatie maar je koopt een levenslange licentie voor een paar US dollar waarmee je alle kaarten van de wereld kunt downloaden. Met Sygic hebben de collega's binnen Travelhome zelf erg goede ervaringen. Ook is het gebruik van een routekaart erg fijn. Helaas zijn deze zeer moeilijk verkrijgbaar. Via de online reisboekenwinkel de Zwerver kun je ze aanschaffen.

Ook zijn er verschillende apps waarmee je belangrijke bezienswaardigheden kunt opvragen. Ook deze apps zijn erg handig om in de omgeving makkelijk navigeren en toeristische punten opzoeken en hoe je er naar toe moet rijden.

Q: Wat moet ik doen als ik een tolweg tegenkom?
Wanneer je een tolweg oprijdt betaal je de tol contant. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van jouw route het betreft vaak maar een paar CUC. De tolwegen kom je bijvoorbeeld tegen op weg naar Cayo Santa Maria en onderweg naar Varadero.

Q: Is het makkelijk om boodschappen te doen en zijn daar alle soorten voedingsmiddelen te allen tijde verkrijgbaar zoals vlees, groenten, fruit, rijst etc?
Vlakbij de verhuurlocatie is een supermarkt voor de basisbenodigdheden. Veel is er niet te krijgen dus zorg dat je vanuit huis al wat eten en basisartikelen als wc-papier, shampoo, tandenpasta en dergelijke meeneemt. Verder is het goedkoper om uiteten te gaan dan om boodschappen te doen.

Cuba is niet een erg makkelijk land indien je een strikt dieet moeten volgen. Er zijn wel een paar winkeltjes maar veel producten zijn vaak niet voorradig, ze hebben daar geen grote supermarkten zoals in Nederland. Rundvlees is er bijna niet, kip is er voldoende. Maar helaas zijn er vrij weinig supermarkten. Vaak hebben de hotels een kleine voorraad levensmiddelen.

Q: Hoe zijn de wegen in Cuba?
De wegen zijn niet in erg goede staat waardoor het veel langer duurt voordat je aankomt op de plaats van bestemming. In veel gevallen rijd je niet harder dan 40/50km per uur terwijl je er veel harder mag. Kijk goed uit voor de putten in de weg en calculeer extra veel tijd in om van A maar B te gaan. Op de Autopista (snelweg) kun je nog het beste doorrijden. De maximumsnelheid is 100 km/uur en op sommige stukken kun je dit ook daadwerkelijk rijden. Op de CN, CC, CS wegen (Carretera Norte, Central, Sur) moet je vooral rekening houden met een minder goed onderhouden wegdek en veel kuilen en bulten.

Rijd je met offline kaarten op je telefoon? Volg dan de dikkere, vaak gele routes die worden aangegeven. De smallere, vaak witte routes kunnen zand/gravelroads betreffen die vaak zeer slecht begaanbaar zijn.

Op alle wegen kom je verschillende weggebruikers tegen zoals wielrenners, paard & wagen, wandelaars etc.

Q: Met welke taal kan ik me in Cuba verstaanbaar maken?
De taal van Cubanen is Spaans. Beheers je deze taal niet, dan zijn er voldoende gratis apps waarmee je de taal kunt leren zoals duo lingo of via Spotify kun je Spaans leren tijdens bv. Het auto rijden. De meeste Cubanen spreken naast Spaans ook een beetje Duits en soms Frans. Deze talen kreeg men vroeger naast Spaans ook op school. Tegenwoordig is Engels ook een taal die op school word geleerd. De meeste jongeren spreken Engels en ook in de toeristische gebieden kun je met Engels wel goed terecht. Met een mix van Engels, Duits, Frans, Spaans kom je hier al een heel eind.
Een woordenboek is een goed idee om mee te nemen en vergeet ook Google translate niet voor offline gebruik te downloaden.

Q: Wat is de netspanning in Cuba en heb ik een omvormer of wereldstekker nodig?
Het voltage in Cuba is 110v en in sommige all-inclusive resorts 220v. Je hebt hiervoor geen omvormer nodig. De camper beschikt echter wel over 220 volt. De campers worden namelijk in Italië gemaakt. In de camper kun je met een Europese stekker terecht, in de hotels heb je echter wel een wereldstekker nodig. Zij hanteren namelijk de Amerikaanse stopcontacten.

Q: Kan ik het kraanwater drinken in Cuba?
Nee! De Cubanen koken het water zelf voordat ze het gebruiken maar wij kunnen dat niet aan. Zorg dat je altijd over genoeg flesjes water beschikt en let op met waar je gaat eten. De meeste toeristische plekken zijn op toeristen ingesteld waardoor je vaak zonder problemen gewoon salades kunt eten en drankjes met ijsklontjes kunt drinken.

Q: Kan ik tijdens een reis makkelijk naar Nederland bellen en/of e-mailen?
Je hebt via je eigen provider bereik op Cuba en je kunt gewoon naar Nederland bellen en SMS'en.

In de hotels en op resorts kun je vaak een internetkaartje kopen. Met dit internetkaartje kun je inloggen op de WIFI van het hotel. Sommige hotels en resorts verkopen kaartjes waarmee je alleen kunt inloggen of het WIFI-netwerk van dat desbetreffende hotel. In andere gevallen kun je het kaartje op elk WIFI-netwerk binnen heel Cuba gebruiken. Vraag dit goed na als je het kaartje koopt.

Q: Welke valuta hanteert men in Cuba?
De Cubaanse nationale munt is de Pesos Convertible (CUC). De waarde hiervan staat gelijk aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Echter, hanteert de bevolking vaak graag de Cubaanse Pesos. Deze munteenheid wordt door de bevolking als nationale munteenheid gezien. De Cubaanse Pesos is een stuk minder waard als de Pesos Convertible (1 CUC = 25 Cubaanse Pesos).


Q: Kan ik makkelijk pinnen in Cuba?
Pinnen of betalen met een creditcard wordt in Cuba steeds makkelijker. Er komen steeds meer pinautomaten bij maar het is niet vanzelfsprekend dat je er kunt pinnen. Zorg dus altijd dat je voldoende contant geld (Euro's) mee hebt genomen vanuit Nederland. Het is niet mogelijk om in Nederland Euro's om te wisselen voor Pesos Convertible, dit kun je doen na aankomst in Cuba op de luchthaven en vaak in de grotere hotels. Verder worden creditcards steeds vaker geaccepteerd, zolang ze niet van Amerikaanse bedrijven zijn (Bijv. American Express). Mocht je na jouw reis nog Pesos overhebben, raden wij je aan om deze weer bij een hotel of op de luchthaven om te wisselen naar Euro's.

Q: Wat is de beste reisperiode om naar Cuba te gaan?
Cuba kent 3 grote seizoenen, het droge seizoen, het regenseizoen en het orkaanseizoen.
Het orkaanseizoen vindt plaats vanaf juni tot en met november, waarbij dat je in de maanden september en oktober de grootste kans hebt op orkanen.
Het droge seizoen is vanaf december tot en met februari/maart. Dit is ook meteen de beste reisperiode.
Het regenseizoen loopt van april/mei tot en met oktober.

Q: Kan ik de camperreis verlengen met een strandvakantie in Varadero?
Dat is zeker mogelijk! Via onze leverancier kunnen we jouw camperreis uitbreiden met een welverdiende strandvakantie. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Zoek & Boek jouw Camper

Vergelijk snel alle passende aan­bie­dingen voor camper­huur en boek jouw keuze direct.

Travelhome is lid van de ANVR Travelhome is lid van het calamiteitenfonds Travelhome is officieel IATA agent Travelhome is lid van SGR Travelhome is lid van SGRZ