Kamperen

Vraag: Hoe kan ik een kampeervakantie door Noord-Amerika maken?
De twee meest gebruikelijke manieren voor Europeanen om in Noord-Amerika te kamperen zijn: het huren van een camper ofwel deel te nemen aan een groepsrondreis met overnachtingen op campings, georganiseerd door Amerikaanse reisorganisatoren. U kunt ook een auto huren, een tent kopen en een kampeervakantie dwars door de USA en Canada maken. Daarnaast kunt U ook een motorfiets huren samen met een tent. U kunt gebruik maken van de KOA blokhutten die te vinden zijn op de meeste KOA-campings. Reisagenten kunnen groepsreizen organiseren waarbij gebruik wordt gemaakt van campers die gezamenlijk rijden ofwel groepsreizen per bus waarbij overnacht wordt in tenten of in de blokhutten.

Vraag: Hoe verschilt kamperen in Noord-Amerika van kamperen in Europa?
De meeste Europeanen zijn gewend naar een specifieke camping in Europa te gaan om daar hun hele vakantie door te brengen. De Noord-Amerikanen daarentegen gebruiken de campings als overnachtingplaats op hun reis van plaats naar plaats, waar zij de vele attracties in de USA en Canada bezoeken. Hoewel er ook campings zijn waar mensen voor één of twee weken verblijven, overnacht het merendeel van de Amerikaanse kampeerders tijdens hun vakantie maar een of twee nachten op dezelfde camping.

Vraag: Is de kampeeruitrusting in Noord-Amerika vergelijkbaar met die in Europa?
Amerikaanse campers zijn over het algemeen luxer uitgerust dan de gemiddelde Europese types. Zij beschikken allemaal over stuurbekrachtiging, een automatische versnelling en rembekrachtiging. Een van de grootste verschillen is het feit dat Amerikaanse campers uitgerust zijn met tanks om het afvalwater van de gootsteen, douche en toilet op te vangen. Deze tanks kunnen op de campings geleegd worden. Het kamperen in een tent is vrijwel hetzelfde als in Europa met uitzondering van de brandstof die gebruikt wordt voor het kooktoestel en de lantarens. De vloeibare brandstoffen zijn dezelfde; echter propaangas tankjes zijn anders en hebben een andere schroefdraad.

Vraag: Hoe vergelijken de campings zich onderling?
De Noord-Amerikaanse campings zijn beter en luxer uitgerust dan die in Europa. De campings die gerund worden door de overheid, zoals bijvoorbeeld in de Nationale Parken, of die van het Staats Bosbeheer of de Provinciale parken, zijn over het algemeen klein en bevinden zich in een bekoorlijke omgeving en hebben een beperkt aantal faciliteiten. Hiermee vergeleken hebben de privé-campings vele faciliteiten, die variëren van restaurants, zwembaden, sauna's, Jacuzzi's, speeltuinen, wasserettes en levensmiddelenzaken. Zij zijn zeer uitgebreid en uitermate schoon.

Vraag: Welke afstand kan ik per dag afleggen?
De USA en Canada zijn extreem grote landen met een uitstekend wegennet, waarop snelheidsbeperkingen gelden. De maximum snelheid in de US is 55 mijl per uur (88,5 km). Op sommige autowegen is 75 mijl per uur toegestaan (112 km) Op kleinere snelwegen in de steden en woonwijken kan het echter slechts 35 mijl per uur zijn. Aangezien iemand die op vakantie gaat in Noord-Amerika niet de gehele dag wil rijden, raden wij aan om ongeveer 150 -200 mijl per dag te rijden. Dit neemt ongeveer 3-4 uur in beslag en laat U voldoende tijd om dingen te bezichtigen, te koken, boodschappen te doen of andere activiteiten te ondernemen. Het is best mogelijk dat U op een lange dag, op de open prairies in het Westen 500 mijl per dag doet. Een dergelijke afstand moet U echter niet te vaak proberen te halen, aangezien het maar weinig tijd voor bezichtigingen overlaat Er zijn ook plaatsen waar U wellicht enkele dagen wilt blijven en niet verder wilt reizen.

Vraag: Hoe duur is kamperen in Noord-Amerika?
Over het algemeen, indien men een camper huurt, benzine, campingkosten en voedsel betaalt, zijn de kosten ongeveer hetzelfde als wanneer men een auto huurt en in hotels verblijft. De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal mijlen dat men per dag rijdt of welk type camper men huurt. Hier staat echter tegenover, dat het gebruik van een tent met een auto een zeer economische manier is om Noord-Amerika te zien. Vraag: Hoe duur is benzine in Noord-Amerika? Campers verbruiken een grote hoeveelheid benzine, maar in vergelijking met Europa zijn de benzineprijzen in Noord-Amerika nog voordelig. Een US gallon is gelijk aan 3,8 liter en kost 2,50 - 4,50 dollars per gallon, inclusief belasting. Een doorsnee camper rijdt tussen de 5 en 10 mijl per gallon benzine, afhankelijk van de afmeting en de stijl van rijden. Daar staat tegenover, dat een kleine personenauto die gebruikt wordt samen met een tent of een KOA-blokhut, 20 tot 30 mijl per gallon verbruikt.

Vraag: Wat moet ik doen, indien ik grote steden tijdens mijn kampeervakantie wil bezoeken?
Motorhomes zijn het ideale vervoermiddel als men het landelijke Amerika wil bezoeken, maar zijn niet echt handig om in de meeste grote steden in Noord-Amerika te rijden . Echter, U kunt er mee in ieder stad rijden, met uitzondering van New York. De meeste campings die dicht bij grote steden gelegen zijn, zoals bijvoorbeeld Washington D.C. en San Francisco en andere belangrijke steden hebben busdiensten van de camping naar de steden. Men kan de camper parkeren op een camping en een dagje de stad bekijken om dan 's avonds weer op de camping terug te keren. Een andere oplossing die voor de meeste steden goed werkt is, dat men met de camper rijdt naar het dichtstbijzijnde station van het publieke vervoersysteem van die stad, daar parkeert en dan de stad ingaat met de trein, tram of metro. De Trekkers- groepen gebruiken kleine busjes die beter manoeuvreerbaar zijn. Er is een chauffeur bij die de weg in de steden kent, zodat het net zo makkelijk is een stad te bezoeken als een Nationaal Park.

Vraag: Hoe gaat het met de maaltijden?
Een kampeerder heeft een grote keuze aan mogelijkheden voor de maaltijden, variërend van hamburgertenten tot zelf een grote biefstuk grillen op de barbecue. In Noord-Amerika vindt U restaurants aan de snelwegen of dicht bij de steden, die beschikken over parkeerplaatsen die groot genoeg zijn voor campers. Zo heeft U, ondanks dat U in een motorhome reist, toch toegang tot alle restaurants van Amerika. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde voor de Trekkers-groepsreizigers en de tentkampeerders. Eenmaal op de camping, heeft U de keuze tussen het zelf klaarmaken van alle maaltijden of slechts een deel daarvan, ofwel om geld uit te sparen, of omdat U een maaltijd wenst zoals U die thuis gewend bent. Op reis is het vaak prettig om zelf een ontbijt of een lunch klaar te maken, zoals U dat wilt, in plaats van naar een restaurant te moeten gaan. Dan kunt U het avondmaal in een restaurant gebruiken. Veel campings beschikken tevens over een snackbar of een klein restaurant, waar de kampeerders de mogelijkheid hebben, een ontbijt, lunch of diner te gebruiken. Alle KOA-campings beschikken over een kampwinkel, waar ondermeer kant-en-klare maaltijden te koop zijn, zodat men bijvoorbeeld een pizza kan halen. De Trekkers-groepen werken met een gezamenlijke portemonnee, waarin ieder geld stopt en waaruit de levensmiddelen betaald worden, en zij hun eigen maaltijden op de campings klaarmaken.

Vraag: Zodra ik in Noord-Amerika aangekomen ben, hoe kom ik dan aan mijn kampeeruitrusting?
Als U uit Europa komt en van plan bent een motorhome te gebruiken, verblijft U de eerste nacht in een plaatselijk motel/hotel om eerst goed uit te rusten en U aan het tijdsverschil aan te passen voordat U in de camper gaat rijden. Uw reisagent kan dit voor U regelen. De volgende morgen wordt U door het verhuurbedrijf van Uw motel afgehaald en wordt U naar het verhuurstation gebracht. Hier wordt de werking van het voertuig uitgelegd. Indien U een auto heeft gehuurd, kunt U deze eenvoudigweg op het vliegveld afhalen en daar vandaan vertrekken. Uw tentplaats of Uw blokhut staan op de eerste camping voor U klaar. De deelnemers aan de avontuur-groepsreizen slapen de eerste nacht in een hotel bij de aanvlieghaven. Dit kunt U vooraf boeken.

Vraag: Hoeveel geld moet ik meenemen?
Als U in Noord-Amerika reist is het zeer belangrijk dat U over een creditcard beschikt. Zowel de Visa-card als de MasterCard, die aangesloten is bij de Euro-card, worden in heel Amerika geaccepteerd. Daarentegen worden Eurocheques in Noord-Amerika niet gebruikt. Met een creditcard heeft U weinig contant geld nodig, aangezien bijna alle benzinestations, huurautobedrijven, e.d. deze accepteren. Zelfs in bepaalde supermarkten kunt U met de creditcard betalen. U hebt echter wel wat contant geld nodig, als U iets in kleinere winkels wilt kopen, zoals snacks, souvenirs en dergelijke aankopen. In bijna elke kleine plaats kunt U contant geld opnemen bij de plaatselijke bank met behulp van Uw Visa- of MasterCard. Over het algemeen zijn de banken in Noord-Amerika maandag t/m vrijdag, van 09.00 's ochtends tot 15.00 's middags geopend. In heel Noord-Amerika vindt U ook geldautomaten, waar U met Uw creditcard en pincode eveneens geld kunt opnemen. Reischeques worden op alle campings geaccepteerd alsmede op vrijwel alle plaatsen waar U geld uit wilt geven. Deze cheques moeten dan wel in Amerikaanse of Canadese Dollars zijn.

Vraag: Hoe kan ik mijn eigen valuta wisselen in Amerikaanse- of Canadese Dollars?
In tegenstelling tot de meeste landen in Europa, is het uitermate moeilijk om welke valuta dan ook in Amerika te wisselen. Hoewel U Canadese dollars kunt wisselen voor Amerikaanse dollars, en omgekeerd, is dit zelfs moeilijk zodra U verder van de grens afkomt. De enige banken die buitenlandse valuta accepteren zijn de grote banken in steden als New York, Los Angeles, San Francisco of de geldwisselkantoren op de belangrijkste internationale vliegvelden. Daarom adviseren wij U, dat U niet Uw eigen valuta meeneemt, maar gebruik maakt van ofwel een creditcard, of reischeques in Amerikaanse- of Canadese valuta. Vraag: Hoe regel ik nu eigenlijk een kampeerreis? Een kampeerreis in Noord-Amerika kunt U bij elke reisagent in Uw eigen land boeken. Zij kunnen zorgen voor: camperhuur, autohuur, de kampeeruitrusting, de vliegreis, een avontuurlijke kampeerreis of zelfs een groepsreis. Het is altijd beter om dit in Uw eigen land te boeken. In veel gevallen is het namelijk goedkoper, dan dat U in Noord- Amerika boekt en U heeft geen problemen met de beschikbaarheid, hetgeen nogal eens een probleem kan zijn, indien U wacht totdat U in Noord-Amerika bent.

Vraag: Kan ik de USA, Canada en Mexico tijdens één reis bezoeken?
Campers en auto's mogen de grens over, maar dienen echter teruggebracht te worden in het land van herkomst. U heeft een geldig paspoort,visum en reisdocument nodig. Verder zult U een speciale verzekering en toestemming van de verhuurmaatschappij nodig hebben om een voertuig Mexico binnen te brengen. Zorg er in ieder geval voor dat U Uw reisagent hiervan op de hoogte stelt en informeer naar de bepalingen omtrent een visum.

met dank aan KOA-CAMPGROUDSTravelhome is lid van de ANVR Travelhome is lid van het calamiteitenfonds Travelhome is officieel IATA agent Travelhome is lid van SGR Travelhome is lid van SGRZ