Kaapstad naar Johannesburg

Dag 1 en 2: Vlucht en Kaapstad
Na aankomst verblijf je in Kaapstad en kun je de stad verkennen. Kaapstad is een prachtige stad met een ontspannen sfeer. Om de stad op haar best te zien, kun je een kaartje kopen voor de Hop-On Hop-Off bus. Je kunt verschillende soorten kaartjes kopen. De bus brengt je langs alle hoogtepunten van de stad en je kunt op- en afstappen bij alle attracties. De belangrijkste trekpleister van Kaapstad is V&A Waterfront (Victoria & Alfred Waterfront). V&A Waterfront is gelegen aan het water tussen Robbeneiland en de Tafelberg en geeft de mogelijkheid om te winkelen, lekker te eten en andere toeristische attracties te bezoeken.
Ga eens uit eten in de wijk Sea Point. Hier vind je meer lokale mensen en weinig toeristen en kun je erg goed eten voor veelal lagere prijzen dan aan de haven.

Om een goede indruk te krijgen van de Apartheid in Kaapstad kun je een bezoek brengen aan District 6. Hier vind je een klein museum dat je over de Apartheid vertelt, door middel van de brieven, liedteksten, nagemaakte winkels etc.

Breng een bezoek aan de Tafelberg wanneer het helder weer is, dan heb je pas een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Je kunt op twee manieren naar boven, de makkelijke manier is met de kabelbaan maar je kunt ook kiezen om klimmend te gaan, wat ongeveer 3 uur per enkele reis duurt.

Dag 3: Naar Simons Town en Kaap De Goede Hoop
In de ochtend haal je jouw 4WD op in Kaapstad. Je rijdt dan vandaag verder naar Simons Town en Kaap de Goede Hoop.

Op de route naar Simons Town ligt Boulders Beach. Bij Boulders Beach kun je genieten van de pinguïnkolonie. Je hoeft hier niet per se een kaartje te kopen om de pinguïns te bekijken. Want wanneer je voorbij het Visitor Centre loopt, kom je bij een boardwalk uit. Langs deze boardwalk onder de bosjes en bomen vind je tal van pinguïns en hier hoef je niets voor te betalen.

De camping die wij aanraden in Simons Town is Oatlands Holiday Village. Deze camping ligt aan zee, wel met een weg ertussen, en ook hier kun je de pinguïns uit zee zien komen.
Kaap de Goede Hoop en de Kaapse Punt zijn een must see. Let wel op voor de bavianen, zij vinden toeristen soms erg aantrekkelijk.
Natuurlijk moet even vastgelegd worden dat je op het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Afrika bent geweest. Reken er wel op dat je even in de rij mag staan als het druk is. Om hier te komen volg je de weg vanaf het Visitor Centre het park in. Het Visitor Centre ligt aan het begin van het park. Uiteindelijk kun je niet verder en heb je het meest zuidwestelijke punt bereikt.
Om bij de Kaapse Punt te komen, kun je ongeveer 25 minuten bergopwaarts lopen of met een treintje omhoog gaan welke elke 3 minuten gaat. Wanneer je boven komt, zal je verbluft staan te kijken naar het prachtige uitzicht.

Onder Kaapstad richting Kaap de Goede Hoop is één van de mooiste kustroutes die je kunt rijden, deze heet Chapmans Peak Drive. Dit is overigens wel een tolweg, dus zorg voor genoeg klein geld.

Afstand: ca. 70 km.

Dag 4: Franschhoek
Franschhoek staat bekend om het wijngebied, wie van een lekker Afrikaans wijntje houdt zit hier zeker goed. Er zijn diverse wijnroutes te vinden om wijngaarden te bezoeken. Een proeverij die er bij onze eigen medewerkers uitspringt, is bij landgoed Grand Provence. Het is gelegen op een prachtig landgoed en voor ongeveer vier euro per persoon kun je zeven rode en witte wijnen proeven. De wijnen zijn allemaal heerlijk en ook de lunchkaart ziet er verleidelijk uit met allerlei exclusieve gerechten. Je kunt na de proeverij blijven voor een lunch.

In Franschhoek is één camping, namelijk de Hollandsche Molen. Op de camping zijn verschillende zwembaden en het vriendelijke personeel komt regelmatig langs met tips en een leuk verhaal. De camping staat niet aangegeven. Let er dus op dat je afslag N10 neemt richting Wellington. Na ongeveer twee kilometer tref je de camping aan je linkerzijde aan.

Afstand: ca. 100 km.

Dag 5: Hermanus
Hermanus is dé plek om walvissen te kijken. Tussen 10:00 en 16:00 uur wordt er op een hoorn geblazen als er een walvis te zien is, dus houd je camera hier gereed! Je kunt ook boottochten maken om de kans op het zien van walvissen te vergroten en voor wie van een uitdaging houdt, is het ook mogelijk om met haaien te gaan duiken. De baai wordt ook wel Fish Soup genoemd. Deze naam is ontstaan door de vele walvissen die hier te spotten zijn.

Afstand: ca. 90 km.

Dag 6: Oudtshoorn
Oudtshoorn staat bekend om de Cango Caves en de Ostrich Farm. Een bezoek aan beide is absoluut de moeite waard, je leert hiervan veel over de geschiedenis van het land. Op de route van Wilderness naar Oudtshoorn op de N9 richting George kun je stoppen om van het uitzicht te genieten, dit is tevens een ideale plek om te lunchen aan de rand van de vallei. Dat is het voordeel van een camper, er is geen restaurant in de buurt, dus een boterham smeren, stoeltjes uitklappen en genieten maar! De Tuinroute is veilig genoeg om even aan de kant van de weg te lunchen, aan de oostkust raden wij dit niet aan.

Afstand: ca. 360 km.

Dag 7 en 8: Tsitsikamma National Park
Het Tsitsikamma National Park heeft een prachtige ligging langs de Indische Oceaan en ook bij aankomst op de camping heb je echt een prachtig uitzicht.
Verder is er veel te doen in het park waaronder vele mooie wandelingen.
De bekendste wandelroute in dit park is de Otter Trail. Je kunt deze helemaal lopen, maar dan moet je er toch wel vijf dagen voor uittrekken. Uiteraard kun je ook delen van deze route lopen, bijvoorbeeld een wandeling van een dag, eindigend bij een waterval waar je lekker kunt afkoelen. Tijdens deze wandeling moet je over rotsen klimmen en op sommige plekken kan het vrij pittig zijn, vergeet niet om genoeg water mee te nemen en goede wandelschoenen aan te doen!
Ook kun je naar de Suspension Bridge via de Mouth River Trail. Deze route is ongeveer 1 kilometer vanaf het restaurant in Tsitsikamma National Park. Vanaf het restaurant kun je ook een kano huren of een boottocht maken over de zee.

Afstand: ca. 240 km.

Dag 9: Addo Elephant National Park
Dit nationale park is oorspronkelijk gesticht om een klein aantal olifanten te beschermen die het gebied nog rijk was. Vandaag de dag huisvest het park meer dan 450 olifanten en zijn er ook vele andere diersoorten te vinden zoals buffels, hyenas, leeuwen, antilopen en bedreigde neushoorns.
Om de meeste en mooiste dieren te spotten, raden wij aan om een Gamedrive te boeken. Dit kun je doen wanneer je aankomt in het park. Een Gamedrive is een begeleide jeeptour. Gemiddeld duurt een tour 2 uur. De gids kent de plekjes waar de dieren komen en ook staan ze onderling met elkaar in contact om elkaar er op te wijzen waar iets te zien is. Je kunt bij de receptie een boekje kopen waarop je de dieren en vogels kunt aanvinken die je gezien hebt in het park. Erg leuk voor wanneer je thuis bent!

Het is aan te raden om een dag voor je aankomt in dit park een campingplaats te reserveren. Onze ervaring is dat de camping snel vol zit.

Afstand: ca. 220 km.

Dag 10: Mount Zebra National Park
Vandaag rijd je in noordelijke richting het binnenland in en kom je bij het Mount Zebra National Park. Ook dit park is net als het Addo Elephant nationaal park gesticht om te behouden dat een zeldzame zebra soort, de bergzebra te beschermen.
Deze kun je met een game drive tegenkomen maar hiernaast herbergt dit park ook nog vele andere diersoorten en met name prachtige vogels.

Afstand: ca. 240 km.

Dag 11: Reisdag naar Ladybrand
Omdat de route naar het Golden Gate National Park nog een heel stuk is, is hier een extra reisdag ingepland met een overnachting in Ladybrand. Het is ruim 5 uur rijden dus probeer op tijd te vertrekken zodat je nog wat tijd over hebt op de camping bij aankomst.

Afstand: ca. 480 km.

Dag 12: Golden Gate National Park
Het park heeft haar naam te danken aan de gouden kleur die de rotsen hebben wanneer de zon erop schijnt. Het park is 11600 hectare groot en beschikt over imposante rotsformaties. De bekendste rots het Golden Gate National Park is de Brandwag rots. Deze enorme rots is een mix van de kleuren bruin, rood en goud. Dieren die je tegen kunt komen in dit park zijn gieren, ibis, gnoes, eland en de oribi.

Afstand: ca. 170 km.

Dag 13 en 14: Drakensberg
Niet ver van het Golden Gate National Park, ten noordwesten van Lesotho gelegen, liggen de Drakensbergen. Behalve wandelen, kun je allerlei activiteiten ondernemen bij de Drakensberg. Je kunt denken aan extreme activiteiten zoals; quad rijden, Extreme Cable Tour van boomtop naar boomtop, vliegende trapeze, mountainbiken en King Swing (bungee jump maar dan eindigt dit in een schommel).
Wil je het iets rustiger aan doen bij Drakensberg, dan is paardrijden ook zeker een aanrader. Op deze manier kun je optimaal genieten van de prachtige omgeving!

Afstand: ca. 200 km.

Dag 15 en 16: Ballito
Ballito is zowel onder de Afrikanen als de toeristen erg populair voor vakanties. Langs het strand staan dan ook veel hotels. De camping die wij aanraden, is de camping Dolphin Holiday Resort. Tegenover de camping is een winkelcentrum met een koffiehuisje waar ze internet hebben. Hier kun je heerlijke typische Afrikaanse hamburgers eten. De eigenaren zijn erg gezellig, het is dus zeker een aanrader om hier op zijn minst een kop koffie te gaan drinken. Het heet Grandmas Nest en zo ziet het er ook echt uit!
Het strand ligt ook op een steenworp afstand. Het strand hier staat bekend om het warme zeewater. Met een beetje geluk kun je vanaf het strand ook dolfijnen spotten!

Afstand: ca. 220 km.

Dag 17: St. Lucia Wetland Park
Het plaatsje St. Lucia is heel toeristisch waar je veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes tegenkomt.
De camping die wij het mooiste vinden hier is Sugarloaf Campground. Op deze camping lopen apen en een soort marters die zich tegoed doen aan het eten in de prullenbakken. Vanaf de camping kun je een wandeling maken over de boardwalk naar het strand. Wanneer je aan het einde van de dag gaat, tegen de schemer, heb je kans nijlpaarden te zien die dan lekker actief worden. In de avond zie je de dieren aan komen zwemmen om te grazen aan de oever, een uniek gezicht!

Afstand: ca. 225 km.

Dag 18: Hluhluwe
Het Hluhluwe-Imfolozipark ligt ongeveer zeven kilometer van de camping waar je kunt verblijven, de Bushbaby Lodge. Het park is een game reserve waar veel wilde dieren te spotten zijn. Je kunt er voor kiezen om een Game Drive Tour te doen of het park met de camper te verkennen. Dat laatste is best spannend. Tevens kun je nu ook zelf bepalen hoe lang je ergens wilt stoppen!
De camping Bushbaby Lodge heeft een Nederlandse eigenaar. Hij woont hier al een aantal jaren en vond dit een ideale plek om zich te settelen. Hij leeft letterlijk tussen de Bushbabys, die hij elke avond om 19:15 uur eten geeft. Uiteraard mogen de gasten op de camping deze beestjes ook eten geven. Het is echt een hele mooie ervaring. Menig medewerker van ons heeft hier overnacht, een waar plezier! De camping ligt in de bossen en soms komt hier een verdwaald dier op bezoek. Een GPS is wel aan te raden om deze camping te vinden.

Op de N2 tussen Hluhluwe en Mtubatuba kom je de Zamimpilo Community Market tegen. Hier zijn meerdere verkopers die onder één dak goedkope souvenirs verkopen. Ook vind je hier de lekkerste zoete ananassen voor erg weinig geld.

Afstand: ca. 30 km.

Dag 19: Swaziland
Bij de grens van Zuid-Afrika en Swaziland moet je eerst door een controle om Zuid-Afrika uit te gaan, hier wordt tevens je paspoort gestempeld. Enkele meters verder heb je dezelfde procedure om Swaziland binnen te komen. Vergeet hier niet meteen te betalen voor de Road Fee, anders moet je weer terug naar binnen en in de rij gaan staan. De wegen in Swaziland hebben wat meer gaten en oneffenheden dan wat je tot nu toe in Zuid-Afrika gewend bent, waardoor je wat langzamer door het heuvelachtige gebied rijdt.
Leuk om te bezoeken is het Mlilwane Wildlife Sanctuary. De camping in het Mlilwane Wildlife Sanctuary is mooi gelegen en erg rustig. Een nadeel voor de camper is echter dat je ongeveer 3,5 kilometer over een onverharde weg rijdt tot de ingang van het park en vervolgens nog eens 3,5 kilometer naar de camping. In dit park is één camping voor campers. Vanuit de camper heb je een schitterend uitzicht over het park, helemaal in de natuur!
Een grote attractie hier is een nijlpaard die in de avond over de camping loopt. Om 15.00 uur wordt het nijlpaard gevoerd. In dit park kun je diverse activiteiten doen, zoals paardrijden, fietsen, een wandeling onder begeleiding van een gids, een Game Drive Tour en nog veel meer.

Afstand: ca. 240 km.

Dag 20 en 21: Kruger National Park
Het is aan te raden om de overnachtingen in dit park vooraf te reserveren. Wanneer je dit via internet doet, ben je zelfs goedkoper uit.
Houdt er rekening mee dat de maximale toegestane snelheid 50 kilometer/uur is. In werkelijkheid zal je zelfs langzamer rijden, om zo goed de dieren te kunnen spotten. Om van camping naar camping te rijden, ben je toch al snel een dagdeel kwijt. De campings waar onze medewerkers zelf gestaan hebben zijn Lower Sabie, Satara en Balule. De eerste twee campings kennen grote luxe, zoals een keuken, zwembad, douches, elektriciteit, winkeltje, restaurant, etc. Bij deze twee campings kun je Game Drives boeken, zowel een Sunset Drive als een Sunrise Drive. Ook kun je wandelingen maken onder begeleiding van een gids. Probeer bij Satara camping een plekje tegen het hek aan te reserveren. Hier zie je in de avond en ochtend vaak wilde dieren lopen waaronder hyenas.
Bij de laatste camping kun je geen tours boeken en heb je geen elektriciteit. Wel zijn er douches en een keuken.

Al onze medewerkers die dit park bezocht hebben, hebben de BIG 5 gespot. Sommige zelfs meer dan één keer. Het is een bijzondere ervaring om deze dieren in het wild te zien, net National Geographic!

Afstand: ca. 170 km.

Dag 22: Blyde River Canyon
In Blyde River Canyon raden wij je de camping Forever Resorts Blydepoort aan. Het is hier niet ongebruikelijk een aap tegen te komen. Vanaf de camping zijn er vele mogelijkheden om wandelingen in de omgeving te maken. De punten die wij geweldig vinden zijn de Upper en Lower uitzichtpunten. Vanaf het Upper Viewpoint kun je een stukje naar beneden lopen voor een nog beter uitzicht. Het is hier prachtig en het uitzicht over de Canyon is erg mooi.
Je kunt hier ook lekker genieten van een prachtige zonsondergang over Blyde River Canyon. Vanaf de camping loop je naar het uitzichtpunt van het Resort, eventueel een hapje en een drankje mee in de rugzak en genieten maar!

Afstand: ca. 70 km.

Dag 23: Panorama Route en overnachting in Sabie
De Bourkes Luck Potholes, Gods Window, Mac Mac Falls, Berlin Falls en de Pinnacle zijn volgens onze medewerkers dé hoogtepunten van de Panoramaroute die zeker niet vergeten mogen worden.
Het uitzicht bij Gods Window is naar onze mening het mooiste uitzicht van deze route. De echo die er kan klinken is voor kinderen geweldig. Maar ook voor volwassenen is dit een leuke bezigheid, vooral als andere mensen antwoord geven. Je kunt hier een klim maken tot aan het Nature Rain Forest. De Pinnacle is ook weer verbazingwekkend. Een grote rotsformatie in de vorm van een pilaar, geheel vrijstaand. Bij Bourkes Luck Potholes kun je zien wat erosie kan doen met gesteente. De waterval en het uitgeslepen gesteente hebben iets aparts, dit is best een rare gewaarwording.
Sabie is het begin en/of het einde van de spectaculaire Panorama Route. Het ligt ongeveer 4,5 uur rijden van Johannesburg af en wordt vaak gebruikt als een stop.

Afstand: ca. 130 km.

Dag 24: Johannesburg en 4WD inleveren
Vandaag rijd je naar Johannesburg en lever je de 4WD in. Mocht je nog tijd over hebben om de stad te verkennen dan is een bezoek aan het Apartheid museum ten zeerste aan te raden. Hier krijg je een goede indruk van de Apartheid in Zuid-Afrika.

Een leuke manier om deze stad te verkennen is met een fietstocht. Dit kan onder begeleiding van een gids. Wanneer je er een lunch bij boekt ga je lekker bij een thuisrestaurant eten, je eet dan dus bij een lokaal gezin die voor je koken, een leuke manier om wat cultuur op te doen, en de lokale bevolking een handje te helpen. Ook ga je naar de enige straat in de wereld waar 2 Nobelprijswinnaars wonen/hebben gewoond, namelijk Mandela en Tutu. Ten slotte breng je nog een bezoek aan het Hector Peterson Memorial.

Afstand: ca. 370 km.

Travelhome is lid van de ANVR Travelhome is lid van het calamiteitenfonds Travelhome is officieel IATA agent Travelhome is lid van SGR Travelhome is lid van SGRZ